promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bemutatták az új forintérmét, de nincs okunk örömködni
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Így néz ki az új forintérme, de máris van egy rossz hírünk.

A haza bölcse, Deák Ferenc 220 évvel ezelőtt, 1803. október 17-én született. Deák az első felelős magyar kormány igazságügyi minisztere volt, és az 1848-as forradalom után kiemelt szerepet játszott a modern, polgári magyar állam megteremtésében. Ugyancsak fontos szerepe volt az 1867-es kiegyezésben is, hiszen ő volt a tárgyalássorozat vezetője.

Deák Ferenc születésének évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank kibocsátott egy 15 000 forint névértékű ezüst, és egy 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét. Ezek a pénzérmék az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik legfontosabb eredményére, az első felelős magyar kormány megalakulására is felhívják a figyelmet, aminek idén ünnepeljük 175. évfordulóját.

Az ezüst és a színesfém érmék képe között nincs különbség, ugyanaz látható rajta, csak az értékjelzésük más.

Az előoldalon, a körvonallal határolt középmezőben az 1848-as igazságügyi miniszteri pecsét viaszlenyomata látható, az előoldal szélén körbefutó feliraton pedig az olvasható:

„DEÁK FERENC AZ ELSŐ FELELŐS MAGYAR KORMÁNY IGAZSÁGÜGYI MINISZTERE”.

A hátoldalon Deák Ferenc félalakos ábrázolása, valamint a haza bölcse kézjegye látható. A körbefutó feliraton pedig az alábbi szöveg:

„KOCKÁZTATHATUNK MINDENT A HAZÁÉRT, DE A HAZÁT KOCKÁZTATNI SEMMIÉRT NEM SZABAD”.


(Fotó: Magyar Pénzverő Zrt.)

Nyilván sokan örülnének egy ilyen pénzéremnek, hiszen hazánkban sokan gyűjtik ezeket a különleges kiadványokat. Azonban van egy rossz hírünk: a forintérméket október 17-én 8 órától, a webáruházban és az érmeboltban egyaránt elérhetővé tették, de már el is kapkodták mindet. A Magyar Pénzverő Zrt. a honlapján közölte, hogy mind az ezüst, mind a színesfém érmék elfogytak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás