promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Így nézett ki az első Apple 1 számítógép, ami idén 45 éves
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

1976. április 11-én Steve Jobs és Steve Wozniak bemutatták az Apple 1 számítógép első prototípusát. Így nézett ki!

Az Apple I vagy Apple 1 személyi számítógépet 1976-ban kezdték el árusítani, 666,66 dollárért lehetett megvásárolni. Bár nagyon kezdetleges volt, egy montitort és egy billentyűzetet kellett hozzá csatlakoztatni, és már lehetett is használni.

Az Apple I alig kétszáz példányban készült el, így nemcsak egy elektro- és komputertechnika-történeti különlegesség, hanem relikvia is, hiszen ez volt az Apple cég első terméke. Még tovább emeli az értékét, hogy ezeket a gépeket még kézzel szerelték össze, amit részben Jobs és Wozniak végzett el.

Hihetetlen, de a mai napig komoly érdeklődés van az Apple I még működő példányai iránt: 1999-ben például 50 000 dollárért kelt el az egyik, de még nagyobb volt az értéke annak a példánynak, amelynek még megvolt az eredeti csomagolása, ráaádsul egy olyan levelet is tartalmazott, amelyet maga Steve Jobs írt. Ez a gép a Christie's aukciós házban kelt el 2010-ben 210 000 dollárért, ami a mai árfolyamon átszámítva több, mint 63 millió forint. A legtöbbet mégis 2012-ben adtak érte: egy német aukciós házban 650 000 dollárt fizettek érte.

Ezekből a készülékekekből már csak 15 darab van a világon, ami működőképes, ezáltal óriási összegekért lehet megvásárolni a gyűjtőknek.

Borítókép:  Profimedia
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás