
Így nem szökik ki a szénsav az üdítőből, ez az egyetlen működő tipp
Olvass tovább...
Sokan gondolják egészségesnek, pedig a gyümölcslevek kapcsán most aggasztó dologra derült fény.
Egyre több táplálkozási szakértő figyelmeztet arra, hogy a különböző gyümölcslevek fogyasztása nem feltétlenül tesz jót az egészségünk szempontjából.
Bár a narancslé, az almalé, a szőlőlé és a különböző gyümölcsökből kinyert levek rengeteg vitamint tartalmaznak, valójában jelentős mennyiségű cukor található bennük. Tim Spector epidemiológus odáig ment, hogy szerinte a narancslé mellé egészségügyi figyelmeztetés kellene, és inkább egy pohár Coca Cola fogyasztását választaná a gyümölcslevek helyett, mondván, hogy a klasszikus cukorbomba legalább nem kelti az egészséges innivaló téves benyomását.
A probléma lényege, hogy a gyümölcslé elkészítése során a gyümölcs természetes rostjai eltűnnek, és koncentráltan marad benne a fruktóz. Ez a cukor gyorsan felszívódik, amely hirtelen megemelheti a vércukorszintet. Egy 150 ml-es narancslé például hét teáskanálnyi cukrot tartalmazhat, ami a WHO szerint a napi megengedett cukorbevitel jelentős részét lefedi.
Ha rendszeresen fogyasztunk gyümölcslé eredetű koncentrátumokat vagy 100%-os gyümölcslé italokat, az hosszú távon is elősegítheti az elhízást, a fogak romlását sőt, még a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is növelheti.
Sokan abban a tudatban élnek, hogy egy pohár almalé vagy narancslé bevitele egyenértékű egy-egy darab friss alma vagy narancs elfogyasztásával. A táplálkozási szakértők szerint azonban ez korántsem igaz.
Olvass tovább...
A valóság, hogy amikor egy gyümölcsöt frissen fogyasztunk el, a benne lévő rostok lassítják a cukor felszívódását, így nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet.
Emellett a rágás folyamata is kiemelten fontos, hiszen serkenti az emésztést, előkészíti a gyomrot és a bélrendszert a tápanyagok feldolgozására. A gyümölcslé ezzel szemben folyékony állagú, ezért gyorsan áthalad a szervezeten, a benne lévő cukor azonnal felszívódik, és nem nyújt olyan mértékű jóllakottság érzetet sem, amit egy-egy darab gyümölcs biztosítana.
A rendszeres gyümölcsfogyasztás ugyanakkor nemcsak a vitamin- és ásványianyag-bevitel szempontjából fontos, hanem a diéta és az egészséges testsúlykontroll egyik alapfeltétele is.
Rob Hobson táplálkozási szakértő és Sammie Gill dietetikus szerint a zöldséglevek fogyasztása egészségesebb alternatíva lehet, mint a különböző cukormennyiségben bővelkedő gyümölcslevek napi szintű fogyasztása, hiszen kevesebb cukrot tartalmaznak, ugyanakkor több vitamint és ásványi anyagot biztosítanak a szervezet számára.
A zöldségek, ezek közül példaként kiemelendő a répa vagy a cékla, sokkal kevesebb cukrot tartalmaznak, ugyanakkor számos, egészségünk szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagot biztosítanak. A répa gazdag béta-karotinban (amelyet a szervezet A-vitaminná alakít), valamint tartalmaz K-vitamint, C-vitamint, B6-vitamint, káliumot és biotint. A cékla pedig jelentős mennyiségű folsavat (B9-vitamin), mangánt, káliumot, vasat és C-vitamint tartalmaz, valamint nitrátokat, amelyek kedvezően befolyásolhatják a vérnyomást és a szív- és érrendszeri egészséget.
Olvass tovább...
A táplálkozási irányelvek szerint napi 3 deciliter mennyiségű gyümölcslé, például almalé vagy narancslé még beleférhet a kiegyensúlyozott étrendbe, de ennél több már ártalmas lehet.
A szakértők hangsúlyozzák, hogy a legtöbb ember nem fogyaszt elég friss zöldséget és gyümölcsöt, ezért a különböző facsarásból származó italok helyett inkább a teljes értékű alapanyagokat ajánlják.
Egészségünk megőrzése érdekében érdemes átgondolni, hogy mit választunk: egy gyümölcslét, amelyben szinte annyi cukor van, mint egy pohár Coca-Colában, vagy inkább egy friss kiwit vagy ananászt, ami a diétánknak, az egészségünknek és a közérzetünknek is sokkal előnyösebb.
Ebben a videóban egy diabatikus szakértő lerántja a leplet a gyümölcsök és gyümölcslevek fogyasztásáról, és elmagyarázza hogy miért számít a gyümölcslé inkább desszertnek, hogyan emeli a vércukorszintet, és milyen trükkökkel dolgoznak az iparágon belül:
Olvass tovább...