
A világ legdrágább Coca-Coláját Somogy vármegyében árulják, ennyibe kerül a nevezetes palack
Olvass tovább...
Kólarajongók figyelem, a kerti partin és házibuliban ez nagy segítség lehet!
Valószínűleg már mindannyian futottunk bele abba a kellemetlen élménybe, amikor megláttunk egy üveg hideg kólát a hűtőben. Persze nyilván gyanús volt, hogy láttuk, a kedvenc üdítőnk flakonja már fel van bontva, mégis optimistán tekertük el a kupakot. Aztán jött a fertelmes felfedezés az első kortynál: már alig van szénsav az üvegben, és a hűsítő ital korántsem nyújtja a várt felfrissülést, csupán csak fanyalgást okoz. Ennek elsődleges oka az, hogy az üveg nyakán a kupakot vagy nem tekerték vissza kellő hatékonysággal, vagy éppen a kerti parti alatt a gyerekek vissza sem rakták azt, illetve túl sokszor nyitották ki a PET-et.
Olvass tovább...
A Drinkmate nevű oldalon most meglepően ésszerű ötleteket soroltak fel, amellyel valóban megnövelhetjük a szénsavas üdítőink élvezeti értékét, anélkül, hogy utolsó kortyokat már buborék nélkül kellene ledöntenünk. A honlap olyan meghökkentő otthoni praktikákat vesz számba, amik ugyan nem képesek a csodára, ám valóban megmenthetik a buli alatt felbontott temérdek üveg szénsavas üdítő tartalmát. A spórolás tippeket alább vesszük számba.
A cél ugye az, hogy növelje az élvezeti értéket. Minél szénsavasabb egy ital, annál hűsítőbb, frissítőbb. Az érzést a CO2 okozza, ami egyrészt kiegyenlíti az italok édességét, illetve másrészt izgatja a nyelvet a pezsgő csípőssége által. Az egésznek a kémiája pedig úgy működik, hogy a szén-dioxis magas nyomáson oldódik a nedves közegben. Így amikor kinyitjuk az üveget vagy alumínium dobozt, akkor a nyomás felszabadul és távozásra kényszerítjük ezáltal a CO2-t. Így hát minél tovább érintkezik az üdítőnk a szabad levegővel, annál gyorsabban tűnik el belőle a buborékok garmadája.
Bármilyen meglepő, mindez nem igaz. Egy más buborékjaitól megfosztott flakonba nem kerül vissza varázsütésre a szén-dioxid. Illetve a fagyasztás után csak kiolvasztáskor csak felgyorsul a veszteség. Ahogy szintén csacskaság rázni az üdítős üveget, hogy ezzel a téves gondolattal felszabadítsuk a CO2-t. Ez sem jó ötlet, ugyanis a rázás hatására indul be igazán a kémia, így a buborékok csak gyors lefolyású pezsgést okoznak, ezáltal teljesen tönkretéve a már egyébként is halódó kólát.
Olvass tovább...
Működő praktika viszont, hogy édesítőszeres löttyök helyett válasszunk inkább cukros, cukorszirupos italokat, ezek ugyanis jóval sikeresebben kötik meg a CO2-t. Sőt, hosszabb ideig is tartják meg a pezsgést, mert a buborékok a nagyobb viszkozitás miatt nem távoznak gyorsan. És mit tartsunk még szem előtt? Legyen minél hidegebb a bubis innivalónk, mert az alacsony hőmérsékletű flakonban tovább marad oldott állapotban a szén-dioxid, mint szoba hőmérsékleten vagy kertben az asztalon.
Érdemes még erősen visszazárni a kupakot az üvegre, illetve a lehető legkevesebbszer felnyitni azt a töltögetés érdekében. Ebből kiindulva jó tanács, hogy kerüljük a túl nagy kiszerelésű italokat, inkább a kisebb üvegeket, flakonokat keressük az üzletekben. Bár ez a megoldás nem túl környezetbarát. És, ha már üzletek: onnantól, hogy a kezünkbe vettük és a bevásárlókocsiba raktuk, illik óvatosan bánni az üdítőkkel. Sem szállításkor, sem otthoni pakolgatáskor ne rázzuk, dobáljuk. Mind a hazafuvarozás, mind a tárolás történjen függőleges helyzetben. Ha viszont már felbontottunk egy üveget, a legjobb ötlet, ha a visszazárt kupakkal ezután már fejjel lefelé tároljuk. Az üveg nyakánál így maga az üdítő fogja jelenteni a szigetelést a CO2 távozása ellen.
Így készül a világ legnépszerűbb itala Magyarországon:
Forrás: drinkmate.sg