promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Így nem szökik ki a szénsav az üdítőből, ez az egyetlen működő tipp

Így nem szökik ki a szénsav az üdítőből, ez az egyetlen működő tipp

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Kólarajongók figyelem, a kerti partin és házibuliban ez nagy segítség lehet!

Valószínűleg már mindannyian futottunk bele abba a kellemetlen élménybe, amikor megláttunk egy üveg hideg kólát a hűtőben. Persze nyilván gyanús volt, hogy láttuk, a kedvenc üdítőnk flakonja már fel van bontva, mégis optimistán tekertük el a kupakot. Aztán jött a fertelmes felfedezés az első kortynál: már alig van szénsav az üvegben, és a hűsítő ital korántsem nyújtja a várt felfrissülést, csupán csak fanyalgást okoz. Ennek elsődleges oka az, hogy az üveg nyakán a kupakot vagy nem tekerték vissza kellő hatékonysággal, vagy éppen a kerti parti alatt a gyerekek vissza sem rakták azt, illetve túl sokszor nyitották ki a PET-et. 

A Drinkmate nevű oldalon most meglepően ésszerű ötleteket soroltak fel, amellyel valóban megnövelhetjük a szénsavas üdítőink élvezeti értékét, anélkül, hogy utolsó kortyokat már buborék nélkül kellene ledöntenünk. A honlap olyan meghökkentő otthoni praktikákat vesz számba, amik ugyan nem képesek a csodára, ám valóban megmenthetik a buli alatt felbontott temérdek üveg szénsavas üdítő tartalmát. A spórolás tippeket alább vesszük számba.

Kezdésként fontos leszögezni, hogy mitől buborékos is egy üdítő.

A cél ugye az, hogy növelje az élvezeti értéket. Minél szénsavasabb egy ital, annál hűsítőbb, frissítőbb. Az érzést a CO2 okozza, ami egyrészt kiegyenlíti az italok édességét, illetve másrészt izgatja a nyelvet a pezsgő csípőssége által. Az egésznek a kémiája pedig úgy működik, hogy a szén-dioxis magas nyomáson oldódik a nedves közegben. Így amikor kinyitjuk az üveget vagy alumínium dobozt, akkor a nyomás felszabadul és távozásra kényszerítjük ezáltal a CO2-t. Így hát minél tovább érintkezik az üdítőnk a szabad levegővel, annál gyorsabban tűnik el belőle a buborékok garmadája.

Egy súlyos tévhit szerint az italfagyasztása nem csak megőrizheti, hanem még vissza is állíthatja az innivalók szénsavasságát.

Bármilyen meglepő, mindez nem igaz. Egy más buborékjaitól megfosztott flakonba nem kerül vissza varázsütésre a szén-dioxid. Illetve a fagyasztás után csak kiolvasztáskor csak felgyorsul a veszteség. Ahogy szintén csacskaság rázni az üdítős üveget, hogy ezzel a téves gondolattal felszabadítsuk a CO2-t. Ez sem jó ötlet, ugyanis a rázás hatására indul be igazán a kémia, így a buborékok csak gyors lefolyású pezsgést okoznak, ezáltal teljesen tönkretéve a már egyébként is halódó kólát. 

Működő praktika viszont, hogy édesítőszeres löttyök helyett válasszunk inkább cukros, cukorszirupos italokat, ezek ugyanis jóval sikeresebben kötik meg a CO2-t. Sőt, hosszabb ideig is tartják meg a pezsgést, mert a buborékok a nagyobb viszkozitás miatt nem távoznak gyorsan. És mit tartsunk még szem előtt? Legyen minél hidegebb a bubis innivalónk, mert az alacsony hőmérsékletű flakonban tovább marad oldott állapotban a szén-dioxid, mint szoba hőmérsékleten vagy kertben az asztalon.

Tartsuk hát hűtőben vagy hűtőtáskában!

Érdemes még erősen visszazárni a kupakot az üvegre, illetve a lehető legkevesebbszer felnyitni azt a töltögetés érdekében. Ebből kiindulva jó tanács, hogy kerüljük a túl nagy kiszerelésű italokat, inkább a kisebb üvegeket, flakonokat keressük az üzletekben. Bár ez a megoldás nem túl környezetbarát. És, ha már üzletek: onnantól, hogy a kezünkbe vettük és a bevásárlókocsiba raktuk, illik óvatosan bánni az üdítőkkel. Sem szállításkor, sem otthoni pakolgatáskor ne rázzuk, dobáljuk. Mind a hazafuvarozás, mind a tárolás történjen függőleges helyzetben. Ha viszont már felbontottunk egy üveget, a legjobb ötlet, ha a visszazárt kupakkal ezután már fejjel lefelé tároljuk. Az üveg nyakánál így maga az üdítő fogja jelenteni a szigetelést a CO2 távozása ellen. 

Így készül a világ legnépszerűbb itala Magyarországon:

Forrás: drinkmate.sg