promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Életre keltették a rettegett egyiptomi fáraót csúcstechnológiával, így nézett ki 3500 évvel ezelőtt az uralkodó a piramisok földjén

Életre keltették a rettegett egyiptomi fáraót csúcstechnológiával, így nézett ki 3500 évvel ezelőtt az uralkodó a piramisok földjén

Borítókép:  Mohamed Elshahed / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM/Profimedia
Élet
Kategória fejléc

Igazi tudományos diadal ez, a szakemberek elképesztő tettet hajtottak végre az arcrekonstrukció terén.

Még most is rengeteg a rejtély a piramisokkal kapcsolatban Egyiptomban.

Az elmúlt évtizedekben a tudományos világ elképesztő eredményeket ért el, igazi csőcstechnológiákkal dolgoznak a régészek is, akik így igazán látványos módon tudják nekünk megmutatni azt az időt, amely már elmúlt, de amelyre mégis annyira kíváncsiak vagyunk. Az ókori Egyiptom az egyik legnépszerűbb topik, hiszen a gízai nagy piramisok a popkultúra olyan szerves részei lettek, hogy megkerülhetetlenek, nem is csoda, hogy még manapság sem tudjuk pontosan, hogy mi rejtőzik a piramisok belsejében.

Az egyik legnagyobb rejtély a gízai nagy piramist lengi be, hiszen egyes feltételezések szerint a pár évvel ezelőtt felfedezett terekben zseniális művésezti alkotások is lehetnek, többek között egy meteorit magjából faragott vastrón, amely a fáraót segíthette át az örökké valóságba.

Így nézett ki 3500 évvel ezelőtt egy egyiuptomi uralkodó.

Korábban a tudósok már többek között Kleopátra arcának háromdimenziós rekostrukcióját is megmutatták, most azonban újabb tudományos áttörést értek el I. Amenhotep arcrekonstrukciójával. A fáraó 3500 évvel ezelőtt uralkodott a piramisok földjén, és hozzá kapcsolódik Egyiptom egyik aranykora, az ellenségei pedig rettegték őt, hiszen számos háborúban aratott fényes győzelmet uralkodása altt.

Kiűzte a hükszoszokat, egyesítette újra Egyiptomot és komoly felvirágzást hozott a népnek is. A ahrcok után a béke és a jólét lett úrrá Egyiptomban. Az uralkodó nevéhez jelentős építésezti beruházások is kapcsolódtak. Az arcrekonstrukció mögött ismét a neves brazil szakember, Cicero Moraest kell keresnünk, aki igazi szakértője az arcrekonstrukciós munkáknak.

A fáraó 1,67 méter magas lehetett, a fogai nagyon jó állapotban maradtak fent, de a halála okát nem tudják megállapítani a szakemberek, azt viszont igen, hogy a múmiája roncsolódásokat szenvedett, újracsomagolták, miután a temetés után kifosztották a sírját a sírrablók.

I. Amenhotep eddigi legvalósághűbb ábrázolását kínálja a szakértő.

IDE kattintva tudjátok megnézni az arcrekonstrukciót az Ancient Origins oldalon.