promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Így nézett ki valójában Kleopátra, azonnal eldobsz mindent, ha ezt meglátod

Így nézett ki valójában Kleopátra, azonnal eldobsz mindent, ha ezt meglátod

Borítókép:  ©Twentieth Century Fox film/Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A világtörténelem leghíresebb uralkodónőjének kinézetéről régóta vita dúl tudományos berkekben.

Az egyiptomi piramisok ölelésében nem volt híresebb uralkodónő Kleopátránál, aki a hetedik volt már a Kleopátrák sorában Egyiptomban, mégis ő az egyetlen, aki olyan csodálattal ejtette bűvöletbe kortársait, a világot, és sok századdal később Hollywoodot is. Számtalan színésznő eljátszotta Kleopátrát a filmvásznon, de elsősorban Elizabeth Taylor az, aki eszünkbe jut Kleopátra kapcsán.

De mégis hasonlított-e azokra az ábrázolásokra, amelyeket a popkultúra elénk tárt az elmúlt évtizedekben?

Ő volt Egyiptom utolsó fáraója, családja pedig Nagy Sándor szolgálatában állt még nagyon régen. Az utolsó dinasztia sarja volt, amely uralkodott a piramisok földjén, Egyiptomban. A leghíresebb ábrázolása pedig Dederából származik, az ottani templomban látszódik egy kép róla, és ezen mellette van híres fia is, aki bizony a leghíresebb római, Julius Caesar fia is, nem is véletlen, hogy úgy is hívták a fiút, hogy a kis Caesar.

Az ősi ábrázolások ellenére nagyon keveset tudunk Kleopátra kinézetéről, még a bőrszínéről is eleven vita folyik. A sírját pedig a mai napig keresik a tudósok, ám korábban arról lehetett olvasni sok hírt, hogy valószínűleg megvan ez a hely, de sosem nyithatják ki, hiszen az a terület, ahol végső nyugalomra helyezték Kleopátrát már nagyon régen víz alatt van.

Ábrázolásaink még vannak pénzeken, illetve számtalan szobor található szerte a világon, amelyekről azt gondolják, hogy a híres ókori uralkodónőt ábrázolják. Érdekesség az is, hogy a Ptolemaiosz-dinasztiából származó uralkodónőnek nem tudjuk, hogy ki volt a nagyanyja vagy éppen az édesanyja, így ez is nehezíti arra a kérdésre a választ, hogy valójában hogy nézhetett ki az uralkodónő.

Apja egy macedón görög hadvezér leszármazottja volt, a korabeli ábrázolások (mellszobrok és portrék) szerint pedig a bőrszíne fehér lehetett. ezt pedig nem más, mint a leghíresebb egyiptomi régész, Zahi Hawass nyilatkozta még korábban.

Ám az is érdekesség, hogy korábban egy olyan csontvázra bukkantak, amelyet Kleopátra testvéreként azonosítottak, és a maradványok alapján azt állapították meg, hogy Kleopátra anyja afrikai származású lehetett.

A videóban látszódnak kortárs ábrázolások is, illetve rengeteg rekonstrukció, amely megmutatja nekünk, hogy képzelték el a valóságban az uralkodónőt:

(Forrás: Live Science)