promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Miatta ölhette meg magát Latinovits Zoltán, megvan a felelős

Miatta ölhette meg magát Latinovits Zoltán, megvan a felelős

Borítókép:  Rtl.hu
Celeb & Bulvár
Kategória fejléc

Szó szerint kicsinálták a színészlegendát. 

Közel 50 év telt el Latinovits Zoltán halála óta, ám a személyét körülvevő rajongás és a halálát övező rejtély iránti kíváncsiság nem múlik. A színészlegendát egy vonat gázolta halálra, ám az, hogy öngyilkosság, vagy baleset történt, az a mai napig nem tisztázott.

Szigethy Gábor, aki közelről ismerte Latinovits Zoltánt, megosztotta, hogy mi okozhatta a színész végzetét.

Elmondta, hogy a rá aggatott lázadó jelző közel se igaz, ezt azok az emberek terjesztették róla, akik nem tudták, vagy nem akarták megérteni Latinovits törekvéseit és céljait és egyszerűbb volt nekik a férfit összeférhetetlennek titulálni. Lelki labilitása azonban valóságos volt, hihetetlen érzelmi mélységeket és magasságokat járt meg. Leginkább a tehetségtelen emberek erőszakossága zaklatta fel, a saját maga zsenije miatt nem tudott ezekkel az emberekkel szót érteni.

Persze, krakéler és hisztériás is volt! Egyszerűen színész volt, akinek a mesterségéhez tartozik az exhibicionizmus. Emellett egy rettenetesen összetett idegzetű, zseniális ember volt. A zsenik pedig nem úgy működnek, mint a kispolgárok.

A zsenialitás terhét pedig senki nem választja, cipelni pedig nem egyszerű: egy élethosszig tartó állapot, amely meg nem értettséggel van kikövezve. Így volt ez Lativonitsnál is: amikor jó hangulatban volt, akkor szárnyalt, ám a depressziós időszakokban dolgozni sem volt képes.

A zsenialitás fantasztikus alkotókészséggel jár együtt, de ténykérdés, amit már számtalan orvos megfogalmazott, hogy ez egy betegség. Ha feldobta Zolit, fantasztikus alkotóereje lett, ám utána jött a depresszió, akkor nem is dolgozott. Nála a depresszió szélsőséges volt és a szélsőséges embereket egy olyan rendszer, mint a népi demokratikus proletárdiktatúra nem bírta elviselni.

A politika tette tönkre az életét: saját színházat ígértek neki.

Minden vágya egy saját társulat volt, meg akarta valósítani a vízióit, ám falakba ütközött és egy csúnya cselszövésbe is beleszaladt.

Zoli társulatot akart szervezni egy olyan világban, ahol szét akarták verni a társulatokat. Ez volt a mániája. Hogyan szólt bele a politikai mocsok ebbe a történetbe? Aczél György, a kultúrpolitika akkori koordinátora - akit egyébként az egyik legsötétebb gazembernek tartok az elmúlt ötven év magyar történelmében - zseniálisan okos ember volt. Rájött, hogyan kell tönkretenni, megfékezni Latinovits Zoltánt. Aczél 1975 őszén megígérte a színésznek, hogy megkapja egy Vörösmarty téri irodaépület egyik színháztermét. Latinovits elkezdte szervezni a társulatot, meghívta például Törőcsik Marit és Garas Dezsőt. Elhitették vele, hogy tényleg kap egy színházat. Aztán rájött, hogy az egész egy politikai kamu - persze, hogy az ilyen érzékeny embernek felmondják az idegei a szolgálatot.

Ezután kevesebb, mint egy évvel később Latinovits Zoltán meghalt és könnyedén lehet, hogy ez a csúfos becsapás vezethetett ahhoz az elkeseredett döntéshez, hogy eldobja az életét. Az interjút teljes hosszában ide kattintva tudod megtekinteni:

Forrás: Sorry! magazin