promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ruttkai Éva előre megérezte Latinovits Zoltán halálát? Ezt üvöltötte torka szakadtából mielőtt megtudta mi történt élete szerelmével
Borítókép:  Fortepan / Szalay Zoltán
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ruttkai Éva élete bizony bővelkedett a tragédiákban.​

A legendás Ruttkai Éva örökké a szívében fog élni legtöbbünknek, a fényes karrier mellett ugyanakkor mindenképp elmondhatjuk, hogy nem szánt neki könnyű életet a sors.

Ruttkai mindig is színésznőnek készült így nem is csoda, hogy nagyon boldog volt, miután a háború után a Nemzeti Színház tagja lehetett. Itt bele is szeretett a kor ünnepelt színészébe, Gábor Miklósba, akivel 1950-ben össze is házasodtak, majd három évvel később megszületett közös gyermekük, Júlia.

A sors azonban hét évvel később egy teljesen más utat szánt az akkor már ünnepelt művésznőnek. Miskolcon ugyanis megismerkedett Latinovits Zoltánnal, akibe azonnal és végérvényesen beleszeretett, de végig egy ,héja nász az avaron” kapcsolat volt az övék.

A nagy szerelemnek azonban végül Latinovits tragikus halála örökre véget vetett. A színészóriást 1976 nyarán Balatonszemesen ütötte el egy vonat, ám a mai napig nem lehet tudni, hogy baleset történt vagy Latinovits önszántából vetett-e véget életének.

A tragédia kapcsán azonban egészen elképesztő egybeesés, hogy amikor 1976. június 4-én Ruttkainak tévéfelvétele volt a Pesti Színházban, kiderült, hogy az utolsó 10 percet technikai okokból meg kell ismételni, a színésznő pedig ekkor torka szakadtából ordibálni kezdett:

Ha a színház ilyen és ezt megteszik az emberrel, akkor én nem akarok élni!

Üvöltötte este 8-kor, Latinovitsot pedig a 7.40-es vonat gázolta halálra, mintha megérezte volna hogy mi történt szerelmével.

Ruttkai Éva egyébként sosem hitte el, hogy szerelme öngyilkos lett. Biztos volt benne, hogy Latinovits gyerekkori szokása szerint fel akart ugrani a lassító vonatra, de elvétette és alá esett. Az öngyilkosság teóriáját erősíti ugyanakkor a mozdonyvezető vallomása, aki állította, a színészkirály feltett kezekkel állt a síneken.

Így szerették egymást

A színészpár kapcsolata egyszerre volt menny és pokol, Ruttkai Éva egy késői visszaemlékezésében például ezt mondta:

Téptük egymást, de mi értettük egymást legjobban. Amit én csináltam, senki nem tudta úgy szeretni, mint ő...

Azt azonban, hogy mennyire szerették egymást mi sem bizonyítja jobban, minthogy Ruttkai Éva hagyatékában volt egy üvegkehely, ami kormos gyufaszálakkal van tele. Szerelme halála után ugyanis mindennap meggyújtott egy szálat, elfújta, és a többi közé dobta. Minden áldott nap, egészen a saját haláláig.

Ruttkai Éva végül nyolc évvel élte túl élete szerelmét. Az 1980-as években agyvérzést kapott, mely után egyik karja lebénult. 1984-ben pedig mellrákot diagnosztizáltak nála.

Utolsó premierje a Vigadó kamaratermében volt Bellon Gyöngéd kötelék című darabjában 1986. április 24-én. végül Szeptember 27-én hunyt el és október 9-én a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

 

Forrás: Újságmúzeum / Fidelio / Blikk / Wikipédia

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás