promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiderült mi okozta valójában Jávor Pál váratlan halálát, egy eltitkolt részlet fedte fel az igazságot az első magyar filmsztár tragédiájáról
Borítókép:  Fortepan / Fortepan
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Volt egy dolog amit Jávor Pál semmi áron sem tűrt, ez azonban végül a vesztét okozta.

Minden idők egyik legnagyobb színészlegendájának, Jávor Pálnak a tragikus sorsa mögött igen megrázó okok állnak. A harmincas évek sztárszínésze eredetileg újságírónak készült, de végül azonban a színészetben találta meg önmagát. Pályája során pedig végül nem kevesebb mint hetven filmben szerepelt, amelyeket Európa-szerte vetítettek a filmszínházak.

A legendás Jávor Pál Aradon született, és  nem csak később felnőttként de már kisfiúként is problémás gyerek volt, ugyanis nem szerette követni a szabályokat. Iskola helyett sokszor inkább az Uránia és az Apolló mozikban tengette az idejét, majd tizenhat évesen az Aradi Hírlap újságíró gyakornoka lett. Miután azonban kiutasították Romániából Dániába indult, mégis Budapesten rekedt meg, ami az igazi fordulópontot jelentette karrierjében.

Jávor Pál mindenáron szeretett volna nyugatra szökni, és Dániában kezdeni új életet, ám hatóságok nem engedték meg az utazást neki miután Budapesten érvénytelenítennék a megvásárolt vonatjegyét. A fiatalember így kénytelen volt a magyar fővárosban maradni, és itt kezdeni egy új életet. Jávor Pál ezt követően eleinte nagy nyomorban élt, volt, hogy az utcán vagy a budapesti pályaudvaron töltötte az éjszakát, de végül a szerencsének és tehetségének köszönhetően sikerült állást találnia a Thália színházban, a többi pedig történelem.

 

Ami a magánéletét illeti állandó partnere volt a kor ünnepelt színésznője, Karády Katalin, akivel sokan összeboronálták, ő azonban egy a gyermekeit egyedül nevelő anyát, Landesmann Olgát vette feleségül, akivel élete végig szerelemben élt.

Jávor Pál a sikerei nyomán hamar reflektorfénybe került, amit ki is használt. Akadt azonban valami amit nem tűrt, mégpedig az igazságtalanságot, ami ellen többször is szót emelt, ám ez végül a karrierjébe, majd az egészségébe került.

A színész ugyanis kiállt a zsidó honfitársaiért háború alatt, de megbüntették érte, elhurcolták egy koncentrációs táborba. Bár megmenekült a fogságból és világsztársággal kecsegtették, nem sikerült neki az áttörő visszatérés. Amerikában próbált szerencsét, de mivel nem volt tökéletes az angolja, nem járt sikerrel így haza jött.

A korszak férfiideálja azonban a sok munka ellenére kicsapongó életet élt, ivott, dorbézolt, és olyannyira nem bízott meg benne senki, hogy még egy rendszeres helyettest is alkalmazni kellett, mikor fellépése volt, mert komoly esély volt arra, hogy az alkohol miatt nem tud majd közönség elé lépni. 

Miután pedig az évtized végén hazatért Amerikából tragikus hírrel fogadták orvosai, kiderült hogy gyomorrákot diagnosztizáltak nála. Az alkoholproblémákkal küzdő, nehéz sorsú színész végül 1959. augusztus 12-én hunyt el a halálos kór következtében.

Forrás: FemCafe / Magyar Nemzet

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás