Az avasi borangolás egyik központi helyszíne immár új köntösben fogadja látogatóit május 9 és 11 között. A Bortanyát mintegy 150 millió forintból varázsolta újjá a város.
A megújult Bortanya központi helyszíne lesz az ország egyik legjobb boros-gasztro eseményének, az Avasi Borangolásnak. A tradicionális miskolci pincekultúra hagyományainak újjáélesztését is célzó esemény idén is három napon keresztül várja látogatóit, május 9-11. között.
Csütörtökön szakmai nappal, előadásokkal, borversenyekkel kezdődik az Avasi Borangolás a Bortanyán, majd pénteken és szombaton az avasi pincesor teljes területén, Kisavastól a Nagyavasig nyitnak a pincék és borházak, helyi gazdák és országosan ismert borászok kínálatával, gasztronómiai ínyencségekkel, és jobbnál-jobb zenekari koncertekkel.
Az Avasi Borangolás évről-évre egyre több látogatót vonz, maga a helyszín is nagyon különleges, hiszen szinte Miskolc belvárosában, az Avas-hegy oldalában tartják, ahol több mint 800 pince és borház található, nem ritkán 300-400 évesek. Ezek közül egy a csaknem 200 négyzetméteres Bortanya, a hozzá tartozó pincerendszerrel, amelyet 2015-ben vásárolt meg Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata azzal a céllal, hogy az avasi borkultúra bemutatására alkalmas turisztikai központot hozzon létre. Mindez az Avasi Borangolás fejlődésével igazi sikertörténetté vált.
A Bortanya felújításához szükséges forrást a „Történelmi Avas turisztikai fejlesztése” című projektből biztosította az önkormányzat. Az épületben kialakítottak egy földszinti látogató központot, amely konferenciákon kívül rendezvények, valamint kiállítások helyszíne. A látogatókat hangulatos, vendégcsalogató fogadótér várja. Kiépítettek egy úgynevezett befejező konyhát is, amely a bor és gasztronómia élvezetéhez biztosít megfelelő kiszolgáló helyiséget. A mindig is borozóként üzemelő épületrésznek visszaadták eredeti funkcióját, az 1-es számú pinceágban pedig kiállítási installációt rendeztek be, mely az avasi borkultúra tárgyi, írásos és fotódokumentációs, interaktív megismerésére ad lehetőséget.