
Már 5800 forint egy lángos itthon, egyre elkeseredettebbek a családok
Olvass tovább...
Szakértők szerint tragikus a helyzet.
Iparági szakértők nyilatkozatai alapján a 2025-ös év különösen nehéznek bizonyult a magyar méhészek számára. A májusi hideg és a fagyok súlyosan károsították az akácvirágzást, ami a nektárképződés drasztikus csökkenéséhez vezetett.
Horváth Zsolt, a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete elnöke szerint a virágzás ugyan megindult, de a méhek csak korlátozottan tudtak nektárt gyűjteni, mivel a hőmérséklet napközben is alacsony maradt - a virágok gyors elöregedése és a nektárhiány miatt az akácméz termés jelentősen elmarad a várttól.
Olvass tovább...
A gyenge termés mellett a magyar méhészeket az olcsó importméz is sújtja: az EU mézimportjának jelentős része Kínából és Ukrajnából származik, ami nyomást gyakorol a hazai piacra.
A kínai mézhamisítás technológiája egyre fejlettebb, így a hamis méz gyakran nehezen különböztethető meg az eredetitől. Ez a tendencia nemcsak a magyar méhészek bevételeit csökkenti, hanem a fogyasztók bizalmát is aláássa. A hazai piacon maradt tavalyi készletek tovább nehezítik az értékesítést, mivel a tárolás során a méz minősége romolhat, ha nem megfelelő körülmények között történik.
Olvass tovább...
Mit hoz a jövő?
Az elmúlt években tapasztalt időjárási anomáliák és a piaci bizonytalanságok miatt a magyar méhészeknek egyre nehezebb fenntartaniuk gazdaságaikat. Sokan kénytelenek más megélhetési forrás után nézni, ami hosszú távon a hazai méhészet hanyatlásához vezethet.
A szakértők szerint elengedhetetlen a méhészek támogatása, például a mézhamisítás elleni szigorúbb szabályozással és a hazai termékek népszerűsítésével, emellett fontos lenne a méhészetek technológiai fejlesztése és a fiatalok bevonása is a szakmába, hogy biztosítani lehessen a magyar méhészet jövőjét.
Így készül a méz: