Rengeteg pénzbe kerül a Konyhafőnök és a Séfek séfe sztárjainak éttermében a menü, nem a magyar tárcához igazították az árakat
Olvass tovább...
Váratlan térhódításra indult egy egyszerű étel, egyre több étlapra teszik fel.
A gasztronómia, akár a divat: évről évre változik és vannak olyan alapdarabok, amik egy időre talán kimennek a divatból. Vannak méltatlanul elfeledett népi ételeink, de olyanok is, amiket akár hetente fogyasztunk a családdal, vagy a nagymama vasárnapi ebédjén, mégsem gondolnánk, hogy önálló fogásként megállná a helyét egy étteremben. Az utóbbi időben megsokasodott azoknak a helyeknek a száma, ami a krumplit tette meg fő hozzávalónak és ebből gyártott önálló fogást, ez pedig nem véletlen. Ízletes, könnyű belőle minőségit szerezni, nem mellesleg pedig az íze szinte bármivel harmonizál. Megjelentek a sült krumpli, ahol tölcsérben adják a ropogós finomságot, akár többféle szósszal nyakonöntve, de egyre népszerűbb a megfőzött, megtöltött és egybesütött verzió is, a töltött krumpli.
Olvass tovább...
Most egy másik klasszikus köretelem kezd a középpontba kerülni.
Ez pedig nem más, mint a nokedli, ami eddig jószerével csak az ízletes pörköltek talán kicsit alábecsült kiegészítője volt. Most azonban a szakma felfedezte magának és Budapest egyre több gasztro helyén lehet látni eköré épült fogást. Kezd visszatérni a köztudatban a régebben szegények eledelének számító tojásos nokedli, friss, zsenge, ecetes cukros uborkasalátával, vagy esetleg salátalevéllel. Mivel érdeklődöm a főzés és úgy ámblokk, a gasztrokultúra és az éttermi körképek iránt, így nem tudtam nem észrevenni, hogy már nem csak a csárdák és kifőzdék dolgoznak ezzel az elemmel.
A fiatalos, trendinek számító bisztrók is kezdik felvenni a kínálatukba és általában azzal a jóleső mondattal harangozzák be, hogy már nálunk is kapható a régi klasszikus, a régi kedvenc, gyerekkorunk íze.
Olvass tovább...
A népi étel ma már remekbeszabott új külsöt és belsőt kapott.
Vannak már kifejezetten nokedli központú éttermek, akik kicsi, ám annál hívogatóbb étlappal dolgoznak. Ezen helyet kapott a fent már említett tojásos verzió, de kérhetünk akár olaszos ízvilágú carbonarat, de a Nokedlish nevű helyen például pestos, vagy gombás-csirkemelles-spenótos, paradicsomos, vagy pedig vadas mártással leöntött variáció is kapható, de a kicsit amerikai ízvilágra hajazó Mac & Cheese-es sajtos verzió is elég újító.
Ebben a videóban megnézhetitek, hogyan készül éttermi körülmények között a nokedli és hogyan tálalják ezt a kockásabroszos terítős fehér tányér helyett menő, gyorsan felkapós és elvívős papírdobozban:
Nokedlis gyorskaja a legszexibb ma Bp-nNokedlis gyorskaja a legszexibb ma Bp-n
Posted by Csorba Dániel almanachja on Tuesday, December 10, 2024