Magyar ételért bolondulnak meg Thaiföldön, egy órás sor áll a kis bódé előtt ahol még magyarul is beszélnek pár szót
Olvass tovább...
Ilyen ízpárosítást megálmodni sem lehet, néhol meg ezt etetnék meg a vendéggel.
Vannak olyan ízek, amiket el sem tud képzelni az, aki nem Magyarországon él: számtalan nemzeti fogásra lehetünk büszkék, amik elindultak világhódító útjukra, ezáltal pedig más nemzetek is megismerhetik a klasszikus magyar ételeket. Ilyen a töltött káposzta, a gulyás és a lángos. Ezek közül bármelyik megjelenik egy országban, akkor biztosan hatalmas sikere lesz, nem is tudnánk hirtelen olyan országot mondani, ahol ne jelentek meg volna ezek a finomságok, olyat pedig még kevésbé, ahol ne kedvelte volna az éhező vendégsereg, akár az itthoni ár többszöröséért is.
Olvass tovább...
A hungarikum finomságot leginkább a nyár slágerének tartják, ám egyre inkább elmondhat, hogy szépen lassan beszivárgott a legtöbb étterem étlapjára is. Budapesten gombamód szaporodnak a lángosozók, amik különlegesebbnél különlegesebb ízesítésekkel próbálják becsábítani a vendéget, egy ilyen ihlette ennek a cikknek a létrejöttét is.
Miközben éppen a jól megérdemelt szabadnapos sörömet kortyolgattam megakadt a szemem a hely egyik specialitásán: vegán lángos brokkolikrémmel és vegán sajttal. Nem akartam hinni a szememnek: bár nem ágálok élesen a gasztronómia haladás ellen, a lángos mégis csak sajtos tejfölösen az igazi, de hogy valaki brokkolit tegyen rá, az eddig elképzelhetetlennek tűnt.
Olvass tovább...
Jó néhány étterem étlapját szemrevételeztem: találkoztam gombapörköltes verzióval, amit a vegetáriánusoknak ajánlanak. Találkoztam hagymás babos kivitelezéssel, gondolom Bud Spencer emlékére, ami az éhes férfiaknak lehet gyors segítség az éhezésre. Akadt Nutellás (bár ez már szinte egészen megszokottnak számít), de volt sajttorta ízesítésű tejszínhabbal. Kérhetünk lekvárosat is porcukorral, de karamellel is szjvesen nyakon locsolják nekünk, ha esetleg a felkínált juharszirupos verzióhoz épp nem fűlik a fogunk. Volt hagymakrémes (ami után szerintem nagyjából egy hétig nem illik társsaságba menni, ha megspékeljük a szokásos fokhagymás rátéttel is), illetve karfiolpüréssel is találkoztam, szintén a vegán vonalat erősítendő. Ezek után meg sem lepődtem az avokádós tükörtojásoson, ami minden Instagramozó kötelező fogása lehet #bruck #ezazélet megjelöléssel. Találtam olyat amire chipset szórnak, de olyat is, amire csak úgy ámblokk krumplit halmoznak rá, ha esetleg valakinek keményítőhiánya lenne. A virslis kivitel talán nem is olyan furcsa, ahogyan a káposztás sem, a gourmet helyeken pedig pörköltet is helyeznek rá nekünk, csalamádéval.
A kutatást nem terjesztettem ki országosan, így elképzelhető, hogy valami egészen őrült verzió elkerülte a figyelmemet, az viszont biztos, hogy az egyszerűnek tűnő lágossütés nem is olyan egyszerű, ennyi mindenre kell ugyanis odafigyelni egy munkanap alatt: