Betiltotta a kormány az iskolások kedvencét, a gyerekek nem kapják többé a menzán
Olvass tovább...
Kiderült, hogy miért olyan drága ez az élelmiszer, amelynek az árán folyamatosan meglepődünk.
Az elmúlt években már hozzászokhattunk a folyamatos áremelkedésekhez, néha egészen elképesztő okok állnak a mögött, hogy egy-egy termék ára nagyon magasba szökik, miközben néha nagyon is egyszerű okok állnak az emelkedés mögött. Sok termék árát pedig nem értjük, hogy mi állhat a mögött, hogy ennyire taksálják a piacon.
Ilyen a magyar egyik kedvenc terméke, élelmiszere a pisztácia is, amelynek az ára bizony nem olcsó, de logikus magyarázat lehet mögötte, hogy miért kerül annyi, amennyibe. Pedig rengeteg ételhez használhatjuk, és a magok pörkölés után elképesztően jó ízt adnak önmagukban is. Nasiként is imádott termék Magyarországon, miközben rengeteg étel elengedhetetlen összetevője.
Olvass tovább...
A hasonló magvakhoz képest is jóval drágább, sokan pedig nem értik, hogy mi állhat ezen tényező mögött. Minden ott kezdődik, hogy a növénynek bizony nagyon fontos az, hol termesztik, nem marad meg mindenhol. Szüksége van a forró nyárra, a minimális páratartalomra és a hidegre is. Így kevés hely jön számításba, már az is megdobja az árát, hogy három nagyobb térségből jön, amelyek ráadásul a geopolitikai helyzetükből is adódóan Európából nézve más szankciók alá esnek.
Törökországból, Iránból és Kaliforniából.
Sok évet kell várni, mire először termést hoz (akár tíz év is eltelhet ehhez), és megesik az is, hogy kétévente hoz csak termést. Ráadásul a magok begyűjtése sem egyszerű feladat, így emberi erőre van szükség ehhez. A begyűjtés után is kell vele foglalkozni az embereknek.
Olvass tovább...