A 20-20-20-as szabály segíthet az iskolásoknak, hogy jobban lássák a táblát
Olvass tovább...
Az iskolások egyik kedvenc étele tűnik el az menzákról, a szakemberek már régóta kérték.
Az iskolai menzáról sok mindent el lehet mondani, de hogy a gyerekek ujjongva szaladnának az ebédlőbe minden nap, azt talán túlzás állítani. Mégis, sok diák csak az iskolában lát és eszik meleg ételt, ezért is fontos, hogy az egészséges legyen. Az utóbbi években számos reformon esett át az iskolai közétkeztetés, kevesebb lett a só, a zsír és a cukor, több zöldségből és gyümölcsből készül a napi menü.
A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent rendelet módosítás szerint hamarosan az allergén összetevőket is száműzik a receptúrákból.
Olvass tovább...
A módosítás szövege egészen pontosan így hangzik:
A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 14. § (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki: (Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:) „l) az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket.
A rendelet február 9-től lép életbe, akkortól nem kapnak többé a gyerekek diós tésztát, müzliszeletet, szezámmagos zsemlét, vagy éppen szezámos panírba forgatott rántott húst. De az iskolások nagy kedvence, a nutellás kenyér is tiltólistára került.
Becslések szerint 40 ezer ételallergiás gyerek él Magyarországon, nagyjából 20 ezren vannak, akiknél életveszélyes anafilaxiás reakció alakulhat ki, írta a 24.hu. Többségük a földimogyoróra allergiás, náluk akkor is súlyos reakció lehet a következmény, ha csak érintkeznek az allergénnel.
A hazai szakemberek régóta kérik a döntéshozókat, hogy a bölcsődékben, óvodákban és az iskolákban a közétkeztetésből vonják ki azokat a magokat, amelyek a leggyakoribb allergén összetevők. Szerintük a földimogyorót, a dióféléket és a szezámot is lehet mással helyettesíteni a menzákon.
Olvass tovább...
A pedagógusok számára is könnyebbséget jelent majd az új szabályozás. Szinte minden iskolában van ugyanis speciális étrenden élő gyermek, aki allergiás valamely összetevőre. Esetükben a nevelőknek, tanároknak is oda kell figyelni, nehogy a gyermek egy számára nem megfelelő összetevőből készített ételt egyen tévedésből.
A rendelet előírja azt is, hogy két hetente legalább egyszer halat is kell kínálni a gyerekeknek, de bő zsiradékban sült ételt legfeljebb egyszer. Rizst legfeljebb négyszer kaphatnak, burgonyás ételt legfeljebb ötször. Vajat legfeljebb háromszor használhatnak főzéshez a beszállítók, margarint viszont akár huszonöt étel előállításához is.
Sándorfalván a helyi általános iskolában már több egy éve svédasztalos menza van: