Betiltotta a kormány az iskolások kedvencét, a gyerekek nem kapják többé a menzán
Olvass tovább...
Eltűnnek a gyerekek által kedvelt ételek, ami sokaknak nem tetszik, pedig nyomós oka van a határozatnak.
Ha menza, akkor a legtöbbeknek nem a legminőségibb ételek jutnak az eszükbe, de az biztos, hogy mindenki tud legalább egy nagy kedvencet, ami otthon sosem sikerült úgy, és még ennél is több közgyűlöletnek örvendő ebédet.
Persze az elmúlt évtizedekben nagy változásokon ment keresztül a közétkeztetés és egyre több mindenre figyelni kell, hiszen a túlzott só- és cukorfogyasztás, az ételízesítők használata és az allergén anyagok jelenléte is problémát okozhat.
Ez utóbbi kapcsán hozott a kormány egy új rendeletet nemrég, amiről már korábban beszámoltunk, és ami azóta már a Magyar Közlönybe is bekerült. Ez egy 2014-es, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghozott határozatot bővített ki, amiben az alábbi részletet módosították:
Olvass tovább...
„A 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet 14. § (1) bekezdése a következő l) ponttal egészül ki: (Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:) „l) az 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek közül a földimogyorót, a dióféléket, a szezámmagot és a belőlük készült termékeket”
– írták.
Így aztán több nagy menzasláger is eltűnhet jövő februártól, a szigorú határozat ugyanis ellehetetleníti a diós tésztát, a szezámmagos bundás rántott hús és több másik kedvelt étel elkészítését. Az Index fórumán külön topikot indítottak ezzel kapcsolatosan, és nem meglepő módon voltak, akiknek annyira nem tetszett a tiltólista, ám a felháborodás mellett támogatói is voltak a kezdeményezésnek:
Olvass tovább...
„Szerintem időszerű, mivel vannak akik allergiások ezekre az ételekre ami elfogyasztásuk után még halálhoz is vezethet/felnőtteknél is/. Pár éve egy óvodás (?) kapott allergiás rohamot, aki sajnos meg is halt/megfulladt, annyira bedagadt a torka pillanatok alatt, valamilyen mogyorós sütitől, óvónő nem tudott róla, hogy érzékeny rá”
– írta az egyik kommentelő.
Egy másik hozzászóló szerint ugyanakkor a dió kapcsán a helyettesítők alkalmazását, így a „dejót” is át kellene gondolni:
„A dejóban napraforgómag van, ami ugyanúgy allergén. Van egy ismerősöm, aki 5 percen belül esik kómába a dejótól. Épp, hogy csak túlélte, amikor dió helyett dejó volt az ételében. Amit egyébként diósnak állítottak.”
De mit kell tudni a dióallergiáról? Jó, ha nem ér minket váratlanul a felbukkanása!