promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nyakunkon az óraátállítás, de van, akinek idén semmi dolga nem lesz vele

Nyakunkon az óraátállítás, de van, akinek idén semmi dolga nem lesz vele

Borítókép:  Profimedia
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Az óraátállítást követő vasárnap reggel már nem kell mindenkinek egyenként beállítania a pontos időt.

Az őszi óraátállítás idén október 27-én hajnalban esedékes, aznap kell háromról kettőre visszaállítani az óramutatókat. Az első nap mindig kaotikus, mert vannak olyan eszközök, amelyek magától átállnak, míg másokat manuálisan kell tekergetni, nyomkodni. Ha mindkettőből akad otthon, akkor könnyen előállhat az a helyzet, hogy összezavarodunk, hiszen mást mutat induláskor a telefon és mást például a vasárnapi kiránduláson az autóban lévő óra.

Az őszi óraátállítás valamivel barátságosabb, mint a tavaszi, mert a vasárnap és ezzel együtt a hétvége is egy órával hosszabb lesz. Ennek ellenére bezavarhat a bioritmusunk egyensúlyába és az alvási szokásaink átrendezéséhez is szükség lesz néhány napra. 

Vannak olyan eszközök, amelyek maguktól állnak át

Az óraátállítás egy régi óraszaküzletben maga lehetett a rémálom. Mostanában azonban egyre több olyan háztartás van, ahol minden időmérő eszköz magát állítja át az őszi-téli időszámításra.

A rádióvezérelt órák (DCF77) rádiójelet használnak a beállításhoz, amelyet egy központi adó sugároz, például a németországi DCF77 jeladó. A jel tartalmazza a pontos időt és az aktuális időzóna információit, így az óra automatikusan átáll téli vagy nyári időszámításra.

Egyes modern sütők és mikrohullámú sütők Wi-Fi kapcsolattal rendelkeznek, és hozzá vannak kötve az internethez. Az ilyen készülékek is automatikusan frissítik az időt az internetről kapott információk alapján.

A GPS-jelet használó órák is képesek az idő automatikus beállítására, így mindig a pontos időt mutatják, és figyelembe veszik az óraátállításokat is.

Az okosórák, például az Apple Watch, vagy más digitális eszközök, amelyek kapcsolatban vannak az internettel (Wi-Fi vagy mobilhálózat), szintén automatikusan beállítják az időt. Ezek az eszközök az internetről kapott időzóna és óraátállítási információk alapján végzik az idő beállítását.

Nem újdonság, hogy az okostelefonok és a számítógépek operációs rendszerei is automatikusan frissítik az időt az óraátállítások során, ha az automatikus időzóna-beállítás be van kapcsolva. 

A modern lakásokban már szinte fel sem tűnik?

A modern kor vívmányainak köszönhetően egyre több háztartásban fordul elő, hogy nem kell az eszközöket kézzel állítani október és március utolsó hétvégéjén.

“Két éve költöztünk új lakásba, a felújítás során direkt okoseszközöket vettünk, amiket távolról is irányíthatunk vagy időzíthetünk. Ennek köszönhetően, mire hazaérünk, kész a pizza a sütőben, ideális a hőmérséklet a lakásban, de még a macskák etetőjét is tudjuk távolról irányítani, közben kamerán keresztül nézzük a házi kedvenceinket. Gyakorlatilag együtt ebédelünk velük, pedig ők otthon vannak, mi meg a munkahelyünkön, viszont az őszi és a tavaszi óraátállítások alkalmával rajtuk is látszik, hogy nem értik az első napon, miért nem a megszokott időben kapnak enni”

 – írta nemrég egy fiatal házaspár a Redditen.