promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szavaztak az óraátállítás eltörléséről, a magyarok eldöntötték, mit akarnak
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az is kiderült, hogy a nyári vagy a téli időszámítást akarják-e többen.

Újra itt az óraátállítás, egy órával ismét vissza kell tekerni az időt, vagyis vasárnap már egy órával hamarabb fog sötétedni. Magyarországon már a legtöbb embernek a hócipője tele van az óraátállítással, és abból is, hogy bár olyan régóta terítéken van már az eltörlése, még mindig nem született erről határozat.

2020-ban még arról volt szó, hogy az akkori lesz az utolsó téli óraátállítás Magyarországon és az Európai Unióban, de azóta sem törölték el. Pedig 2018-ban közel 5 millió európai polgárt kérdeztek meg arról, hogy maradjon-e vagy sem, és a válaszadók 84 százaléka igennel szavazott.

Nagyon sok embert visel meg az óraátállítás, és a legtöbben arra voksolnak még mindig, hogy az eltörlés után a nyári időszámítás mellett maradjunk. A Promotions idén is megkérdezett 100 olvasót, hogy megtudjuk, ebben az évben hogyan vélekednek ebben a kérdésben.

A válaszadók közül volt, aki azt mondta, hogy most már olyan régóta halogatják ezt az egészet, hogy szerinte semmi sem fog történni, vagyis nem lesz változtatás, minden marad úgy, ahogyan eddig. A legtöbben viszont abban bíznak, hogy hamarosan tényleg eltörlik az óraátállítást.

A Promotions szavazása során kiderült, hogy a megkérdezettek 63 százaléka még mindig a nyári időszámítást támogatná, mindössze 24 százalék mondta azt, hogy ő neki teljesen jó a téli időszámítás (vagyis, hogy egy órával hamarabb sötétedik), és 13 százalék mondta azt, hogy neki mindegy lenne.

Felmerül a kérdés, vajon mennyi villamos energia spórolható meg egy ilyen óraátállítással? A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átvitel Rendszerirányító Zrt. korábban kiszámolta, hogy ezzel évente egy közepes méretű magyar város éves fogyasztásának megfelelő mennyiségű energiát spórolunk meg hazánkban.

Az Európai Tanácsban továbbra is parkolópályán van a téma, de Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón azt közölte, hogy a magyar kormány eltörölné az óraátállítást, és csak az Európai Uniótól függ, hogy mikor lesz az utolsó.

Most október 29-én, hajnali 3 óráról 2 órára kell majd állítani az óráinkat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás