promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az első óraátállítás Magyarországon? Sosem találnád ki, hogy mikor volt
Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon rég volt, amikor Magyarországnak még királya volt.

Kevesen gondolnák, de az óraátállítás, így a nyári időszámítás, amely miatt most vasárnap egy órával kevesebbet alhatunk annyira nem is újkeletű gondolat. Az ötlet pédául több száz évvel ezelőttről származik Amerikából, 1784-ben Benjamin Franklin már felvetetette a világítási költségek csökkentése érdekében. Majd 1908-ban Kanadában kísérleti jelleggel be is vezették.

Aztán 1916. áprilisa következett, amikor elsőként a világon a második világháború közepette a Német Császárságban és az Osztrák-Magyar Monarchiában bevezették az óraátállítást, méghozzá úgy, hogy hónapváltás is történt a váltáskor. Április 30-án este 11 óráról lett hirtelen 12, így rögtön május elseje lett.

Az átállást pedig részben az indokolta, hogy a háborúban az üzemanyagot megspórolják a frontra.

A váltás azonban nem volt zökkenőmentes, majdnem káoszba fordult. Sokan nem is értették a lényegét, a Qubit egy elképesztően érdekes cikkben összeszedett pár nagyon izgalmas történetet. Többek között idézik az akkori magyar miniszterelnök, Tisza István levelét is, aki egy aradi kocsmárosnak válaszol az óraátállítás hatásaira vonatkozóan, aki az éjjeli vendéglők tönkremeneteléről beszélt már.

És hogy milyen hatással lehet ránk az óraátállítás? Még korábban a Mokka stúdiójában Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, alvásszakértő a téma kapcsán elmondta, hogy melyik korosztályra van leginkább negatív hatással az óraátállítás, valamint elárulta, milyen megterhelést jelent ez a szervezet számára.

(Forrás: Qubit, Új Szó)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás