promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Végre egy jó hír az őszi óraátállítással kapcsolatban

Végre egy jó hír az őszi óraátállítással kapcsolatban

Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc

Az őszi óraátállítás ezúttal egy olyan napra esik, ami után sokaknak lesz idejük megszokni az új rendszert.

Az óraátállítás kérdése Európában régóta vita tárgya. A legtöbb európai ország, Magyarország is, jelenleg az úgynevezett nyári időszámítást alkalmazza, amelynek során tavasszal egy órával előre állítjuk az órákat, majd október végén visszaállunk a téli időszámításra. De vajon meddig kell még ezt csinálni?

Az óraátállítás eredeti célja az volt, hogy a nappali világosságot jobban kihasználjuk, így csökkentve az energiafelhasználást. Az 1970-es évek energiaválsága idején széles körben bevezették Európában ezt az intézkedést. Az elmélet szerint azáltal, hogy több természetes fényt használnak a nap folyamán, csökken a mesterséges világítás és fűtés iránti igény, ami energiamegtakarítást eredményezhet.

Az óraátállítás előnyei és hátrányai

Bár az eredeti cél az energiamegtakarítás volt, ez a megtakarítás manapság sokkal kisebb mértékű, mint a múltban. A modern világítás és technológiák fejlődésével ez a hatás csökkent. Előnyként szokták emlegetni, hogy a nyári időszámítás során több órán át van világos a délutáni és esti órákban, ami sokak számára kellemesebb, és segíti a szabadidős tevékenységeket.

Azonban egyre több kutatás mutat rá arra, hogy az óraátállítás megzavarja a biológiai óránkat. Különösen a tavaszi átállás után tapasztalhatunk alvászavarokat, koncentrációs problémákat, sőt, néhány tanulmány szerint nő a szívrohamok és közlekedési balesetek száma is.

Tervezik-e megszüntetni az óraátállítást?

2018-ban az Európai Bizottság javaslatot tett az óraátállítás megszüntetésére, miután egy nagyszabású közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy az európai állampolgárok többsége eltörölné azt. Azonban a javaslat elfogadásának folyamata elakadt, több ország nem tudott megegyezni abban, hogy a téli vagy a nyári időzónát használják állandó jelleggel. 

Jó hír a gyermekes családoknak

Legközelebb 2024. október 27-én kell majd hajnali 3 órakor visszaállítanunk az órákat 2 órára. Idén az októberi óraátállítás tehát az őszi szünet elejére esik. Ennek köszönhetően a gyerekeknek és persze velük együtt a szülőknek is lesz egy hetük, hogy megszokják az új rendszert.