promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nagy a baj a Balaton északi részén: súlyosabb a szennyezettség, mint hitték

Nagy a baj a Balaton északi részén: súlyosabb a szennyezettség, mint hitték

Borítókép:  Profimedia
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Ha nem sikerül megoldani a problémát a Balatonnál, akkor az a következő szezonra is hatással lehet.

A Balaton vizének szennyezettsége olyan súlyos, hogy ha a következő hetekben, hónapokban nem oldódik meg a probléma, akkor az kellemetlenül fogja érinteni a következő szezont is - erről Dr. Vasas Gábor, a tihanyi kutatóintézet vezetője beszélt a HírBalaton-nak, akik a nyár végi strandbezárást okozó szennyeződésről kérdezték a szakembert.

A Balaton Fejlesztési Tanács ülésén az intézetvezető elmondta, hogy a napokban sikerült feltárni a Balatonba jutó szennyvíz forrását, és bár megszüntették a hibát, de végleges megnyugvást csak a következő hetek vízminta-elemzéseinek eredménye hozhat az ügyben.

Minden a tihanyi strand bezárásával kezdődött

A nyári szezon végén be kellett zárni Tihany Somosi szabadstrandját, miután magas számú E. colit, azaz Escherichia colit találtak a vízben. Ez egy olyan szennyvízjelző baktérium, aminek jelenléte szennyvíz vagy szennyezett talajvíz megjelenésére utal. A BLKI a veszprémi kormányhivatallal együtt lokalizálta, hogy melyik területről érkezett a Balatonba a szennyezett víz, de a pontos forrását és okát mind ez idáig nem tudták kideríteni.

Dr. Vasas Gábor hangsúlyozta, hogy sokkal jobban oda kell figyelni a higiéniára a Balaton hőmérsékletének emelkedése miatt, mert egészen más, amikor a szennyvíz vagy akár bármilyen más szennyeződés egy 30-35 fokos vízbe kerül bele, mint amikor a 18-23 fokos vízbe, ugyanis a melegebb víz sokkal jobban kedvez a heterotróf baktériumok szaporodásának.

Megvan a szennyeződés forrása

Dr. Vasas Gábor megerősítette, hogy a hétvégén sikerült feltárniuk a szennyeződés pontos forrását, és azonnal megszüntették a problémát egy csőcserével. A HírBalaton kiderítette, hogy a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. szennyvíz főnyomó csöve sérült meg a volt MÚOSZ üdülő melletti ingatlanon, ahol a Kastélyszálló is található. Valószínűleg azért nem vették észre az illetékesek a problémát, mert egy bekerített, zárt ingatlanról van szó, ami a lap tudomása szerint évek óta csak megőrzés alatt áll. Az ügyben a megoldást keresők által többször is megkeresett DRV pedig nem észlelte a rendszerében a nyomáscsökkenést, illetve nem tudta lokalizálni a hibát hetekig.

Ez az oka annak, hogy bár a probléma forrását lokalizálták és megszüntették, de kérdés, hogy a Balatonba folyt szennyvíz milyen hatással lesz a Tihanyi-félszigetre, a balatonfüredi részre, illetve az egész keleti medencére.