promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Téged is megbüntetnek, ha így váltod vissza a REpont-palackokat

Téged is megbüntetnek, ha így váltod vissza a REpont-palackokat

Borítókép:  MTI / Hegedűs Róbert
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Magas pénzbírságot szabhatnak ki mindenkire, aki így váltja vissza a palackokat a REpont-automatáknál.

Mikor amúgy is annyi probléma van a REpont-automatákkal, és amúgy is mindenhol csak panaszkodnak a megtelt, de ki nem ürített, vagy az egyszerűen csak nem működő automaták miatt, akkor még inkább az új rendszer ellen hergelik az embereket azzal, hogy súlyos büntetést szabnak ki rájuk, ha helytelenül akarják visszaváltani az 50 forintos csomagolásokat.

Mivel sokan nem akarják gyűjtögetni a palackokat és a dobozokat, és nem akarnak azzal bajlódni, hogy működőképes automaták után kajtassanak a városban, inkább sértetlenül kidobják valamelyik kukába, hogy a nehéz körülmények között élő embereknek megadják ezzel a lehetőséget, hogy egy kis plusz pénzre tegyenek szert. Mostantól viszont tilos és szabályellenes lesz a guberálás és a mások által kidobott csomagolások visszaváltása - akit mégis ilyesmin kapnak, az súlyos pénzbírságot fizethet.

Magyarán ha bárki egy olyan csomagolást vált vissza bármelyik REpont-automatában, ami nem az övé - tehát nem ő fogyasztotta el a tartalmát -, akkor komoly büntetésre számíthat.

A Dívány utánakérdezett az Országos Rendőr-Főkapitányságnál (ORFK), hogy szabad-e egyáltalán összeszedni a göngyöleget, vagy ahogy mostanában szokás nevezni:

szabad-e a flakonozás?

Az ORFK válaszában hangsúlyozta, hogy a kidobott palackok jogállását a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza. Ennek értelmében a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek. 

„A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül. Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül”

- írta a Rendőr-Főkapitányság.

Mekkora büntetés jár érte?

A rendőrség tájékoztatása szerint ha a hulladékot egy arra nem jogosult személy eltávolítja a gyűjtőedényből, úgy a cselekménye alkalmas a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 177. § (1) bekezdés a) pontjában foglaltak szerinti tulajdon elleni szabálysértés elkövetésére, melynek okán feljelentés alapján az eljárás alá vont személlyel szemben szabálysértési előkészítő eljárás indul.

Ha valakit mégis guberáláson kapnak, akkor 6500 Ft-tól 65 000 Ft-ig terjedő helyszíni pénzbírságot szabhatnak ki az illetőre, ha pedig valaki ezután újabb szabálysértést követ el, már 90 000 Ft-ot kell kifizetnie. Fiatalkorúaknál viszont a legmagasabb bírságösszeg 32 500 Ft lehet.

Persze nem csak pénzbírsággal büntethetik a tulajdon elleni szabálysértést, hanem közmunkával és elzárással is.