promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Új módszert találtak a magyarok a műanyag palackok visszaváltása helyett

Új módszert találtak a magyarok a műanyag palackok visszaváltása helyett

Helyi Hírek
Kategória fejléc

A műanyag palackok visszaváltásával kapcsolatos nyűg helyett egyre többen keresnek alternatív megoldásokat.

Idén beindult a műanyag palackok visszaváltásának szisztémája, ami a lakosság körében vegyes fogadtatásra talált. Vannak, akiket hidegen hagy az egész és a megszokott módon, a (szelektív) kukába dobják az üdítős, sörös vagy ásványvizes flakont. Erre építve mások bizniszbe fogtak, összeszedik a szabadon fellelhető, 50 forintot érő műanyag palackokat az utcáról, köztéri szemetesből és visszaváltják, kiegészítve a havi betevőt.

Egy harmadik csoport egészen másként gondolkodik. Alternatív megoldást keres, hogy ne kelljen ebben az egész visszaváltós procedúrában részt vennie és vannak is lehetőségek.

Új trendek a folyadékpótlásban

Nem volt nehét megjósolni, hogy a műanyag palackok visszaváltása hatással lesz a vásárlási szokásokra is. Ez megmutatkozik abban, hogy sokan már inkább nagyobb kiszerelésű üdítőt vásárolnak az eddigi félliteres helyett, a zsugorfóliás ásványvizek helyett pedig egy darab, 5 vagy 10 literes palackot vesznek. Olyanok is vannak, akik beruháznak valamielyik új konyhai eszközbe: felszerelnek egy vízszűrőt a csapra, szénszűrős kancsóból isszák a csapvizet vagy sodastreamet használnak ezután.

Utóbbi módszerek tűnnek a legdrágábbnak, de – inkább előbb mint utóbb – minden forint megtérül, inni ugyanis mindig fogunk. Ráadásul időt, vesződséget spórolhat az, akinek nem kell a MOHU-masináknál sorban állnia. Arról nem beszélve, hogy ezek a gépek egyelőre a vártnál több alkalommal szorulnak karbantartásra.

A csapra szerelt vízszűrő a műanyag palackok egyik alternatívája

A csapra szerelhető vízszűrők előnye, hogy eltávolítja a vízben található szennyeződéseket, például a klórt, nehézfémeket (ólom, higany), így kevesebb toxint és szennyeződést tartalmaz, ezáltal csökkenti a káros anyagok felhalmozódásának kockázatát a szervezetben. 

Bár a szűrő kezdeti költsége magasnak tűnhet, hosszú távon jelentős megtakarítást eredményez, mivel kevesebb palackozott vizet kell vásárolni, ami környezetbarát megoldás is egyben.

Szódagép a konyhapulton

A buborékos víz kedvelői számára kézenfekvő megoldás lett a szódagép. A legismertebb ezek közül a Sodastream, amelyhez koncentrátum is kapható, így nem kell lemondani a Pepsi, Mirinda, 7Up vagy más kedvelt üdítő ízéről sem. Egyedi, többször használható palack is jár hozzá, ami évekre megszabadítja a használóit a visszaállítással kapcsolatos feladatokról. Egyetlen gázzal töltött patronnal akár 46 darab másfél literes palack cipelését és visszaváltását spórolhatjuk meg.