promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A műanyag palackoknál is több pénzt ér a használt sütőolaj, mutatjuk, hol kell leadni

A műanyag palackoknál is több pénzt ér a használt sütőolaj, mutatjuk, hol kell leadni

Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc

A használt sütőolajat a legtöbb helyen ingyen tudjuk leadni, de van, ahol pénzt is kaphatunk érte.

A használt sütőolaj egy része sajnos még mindig a lefolyóban köt ki, pedig egyetlen csepp olaj képes beszennyezni akár ezer liternyi élővizet is. Ráadásul számos helyen leadhatjuk a már nem szükséges konyhai olajat, amit aztán újrahasznosítanak. Olyan helyek is vannak, ahol pénzt kapunk cserébe.

A WWF és a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) felmérése szerint a magyarok egyre tudatosabbak a konyhai hulladék gyűjtése terén. Háromból két ember már nem a lefolyóba önti a sütés-főzés után megmaradt olajat, hanem összegyűjti (pl. visszaönti a flakonba) és a célra kijelölt helyen leadja.

Furcsán hangzik, de a használt étolaj veszélyes anyagnak minősül, a természetbe jutva  komoly fenyegetést jelent az élővizeinkre és az ivóvízre nézve – írja a hóvége.hu. A cikkben felhívják a figyelmet arra, hogy a Coop üzletekben lévő Olajpontokon is leadhatjuk a használt olajat és még fizetnek is érte. 

Így kell gyűjteni a használt sütőolajat

Az ország különböző pontjain lévő gyűjtőhelyeken és az Olajpontokon bármilyen típusú növényi étolaj beváltható. Fontos azonban, hogy kizárólag szennyeződés- és idegen folyadéktól mentes étolajat vesznek át.

Alapvető fontosságú, hogy az olajat jól zárható, 1 literes flakonban várják az Olajpontokon az összegyűjtött háztartási hulladékot. Egy alkalommal maximum 5 litert vesznek át a bolt dolgozói. Minden liter használt olajért 1 db, 100 Ft értékű kupont kapnak a vásárlók, amit fizetéskor tudnak beváltani. Egy vásárláskor egyszerre több kupon is felhasználható.

Zsírszörny a budapesti szennyvízben

Ha valaki a saját szemével szeretné látni, mekkora gondot okoz a lefolyóba engedett olaj, akkor nézze meg a Fővárosi Csatornázási Művek ide vonatkozó felvételét. A szakemberek szerint az utóbbi években elterjedt, egyáltalán nem, vagy csak nagyon lassan lebomló törlőkendők a csatornába kerülő zsiradékokkal találkozva, rekordméretű zsírdugókat képeznek. Az FCSM munkatársai nap mint nap küzdenek a zsíros törlőkendők okozta kócok felszámolásáért. (Fotó a 8 méteres zsírszörnyről)

A zsírszörnyek nem csak az utcák alatt futó csatornahálózatban okozhatnak komolyabb problémákat, hanem a házak, lakások vízelvezető rendszerében is.

A saját készítésű olajgyűjtők használata azonban már nem engedélyezett: