promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Dübörög a flakon turizmus, vidékről járnak fel Budapestre gyűjtögetni a kispénzű magyarok

Dübörög a flakon turizmus, vidékről járnak fel Budapestre gyűjtögetni a kispénzű magyarok

Borítókép:  mohu.hu
Belföldi hírek
Kategória fejléc

A műanyag flakonok visszaváltásából egészítik ki a havi bevételüket a hónapról hónapra élő vidékiek.

A műanyag flakonok visszaváltása döcögősen indult, kaptak is fél év haladékot a gyártók. Kezdetben attól rettegtek sokan, hogy a kapu elé kihelyezett kukákat fogják feltúrni azok, akik az 50 forintok reményében guberálásra adják a fejüket. 

Hamarosan kiderült, hogy ennél is elszántabb tervet eszeltek ki a nehéz anyagi körülmények között élő honfitársaink. Beindult a flakon turizmus, egyre többen utaznak autóval, busszal, vonattal vidékről a fővárosba, hogy a szórakozóhelyek, villamosmegállók környékén összeszedjék a műanyag flakonokat és visszaváltsák.

Van, aki nem bajlódik a visszaváltással

A kukázás új ága van kialakulóban, amikor nem az élelem vagy az ital begyűjtése a cél, hanem a szelektív hulladékgyűjtés. Leginkább a hazánkba látogató külföldiek azok, akik nem tudják, hogy az ásványvizes és üdítős palackot nálunk vissza kell vinni egy arra kijelölt helyre, hogy cserébe pár eurócentnek megfelelő forinthoz jussanak. 

Nem túlzást azt állítani, hogy a turistákat ez pont nem érdekli, ha kiürül a flakon, mehet a kukába. Ezt a leleményes magyarok is tudják, bele is vágtak a flakonbizniszbe. Azt mondják nem lehet megélni belőle, de cigarettára, energiaitalra elég, amit így összeszednek. 

Magyarországon több százezer nyugdíjas él a létminimum küszöbén, számukra minden 50 forint kincs. Minden 65 feletti díjmentesen utazhat a MÁV és a Volánbusz járatain, így egyre több kisnyugdíjas kerekedik fel a kora reggeli órákban, hogy a fővárosba utazzon palackokat gyűjteni. Ők még megfelelő fizikai állapotban vannak ahhoz, hogy kilométereket sétáljanak és szatyrokba, zsákokba gyűjtsék a kidobott üres flakonokat. 

A legforgalmasabb helyeken, például szórakozóhelyek környékén, közlekedési csomópontokban, buszmegállókban vizsgálják át a kukákat visszaváltható palackokért. Olyan is van, aki csak leül egy padra, lehetőleg oda, ahová több szemetest is kihelyezett az önkormányzat és figyelik a járókelőket. Ha valaki kidob egy műanyag flakont, másodpercek alatt kiveszik a kukából. Miután összegyűlt egy bizonyos mennyiség, viszik a legközelebbi automatába.

A flakon maffiát is a kényszer szülte

Korábban írtunk már arról, hogy kibontakozóban van a flakon maffia. Ennek hátterében az áll, hogy a kisebb településeken, ahol nincs visszaváltó automata, a helyiek nyomott áron, 10-20 forintért adják tovább a műanyag palackokat. Ezt nagy mennyiségben összegyűjtik azok, akik autóval el tudják szállítani egy olyan településre, ahol betehetik a MOHU-masinákba és így ők is jól járnak.