promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Fontos üzenetet küldött a kormány minden magyarnak, nagy baj is történhetett volna

Fontos üzenetet küldött a kormány minden magyarnak, nagy baj is történhetett volna

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Belföldi hírek
Kategória fejléc

Nehéz helyzetbe került az ország, az emberek azonban összefogtak a bajban.

Az elmúlt hetekben bőven volt min izgulniuk a Duna és több másik magyar folyó mentén élőknek, a hirtelen jött nagy mennyiségű csapadék ugyanis jelentős árhullámot indított el, amely Európa több országában is nagyon komoly károkat okozott és halálos áldozatokkal is járt.

A rég nem látott mértékű áradás Magyarország számára is próbatétel volt, az elmúlt években elkészült védművek számára most jött el a bizonyítás ideje, ám természetesen az emberi erő is óriási jelentőséggel bírt, hiszen ezrek vonultak ki a gátakra – köztük rengeteg önkéntes is –, hogy segítsenek.

A védekezés végül sikerrel járt, és bár voltak olyan ártéri részek, ahol nem volt lehetőség arra, hogy megmentsék a házakat a víztől, Magyarországon korántsem volt olyan rossz az árvízi helyzet, mint az osztrákoknál, a cseheknél, vagy éppen a lengyeleknél.

Fontos üzenet a kormánytól

A magyar kormány most egy e-mailes üzenetben köszönte meg mindenkinek a segítséget:

„Az elmúlt napokban súlyos árvíz vonult végig a Dunán. Nagy baj is történhetett volna, ha nem megy ilyen olajozottan a védekezés. A vízügyi szakemberek, az egyenruhások és az önkéntesek példásan helytálltak a gátakon. Az ország hatalmas munkát végzett, jó volt látni, hogy a magyarok ismét összefogtak a bajban.”

„Az eredményes védekezéshez az árvízvédelmi fejlesztések is hozzájárultak. A legutóbbi nagy dunai árvíz óta sok helyen megerősítettük a töltéseket, mobilgátak, zsilipek és tározók épültek. Bár a védelmi rendszer jól vizsgázott, a célunk az, hogy a következő években még tovább erősödjön. Köszönjük mindenkinek, aki részt vett az árvíz elleni védekezésben”

– fogalmaztak.

A lassan levonuló árhullám után a munkálatok nem álltak le, a fővárosi rakpartokon folyamatos a takarítás, mint ahogy a homokzsákokat is el kell távolítani, az ártereken visszahúzódó víz után marad hordalék eltüntetése is heteket vehet még igénybe.

A helyzeten nem segít, hogy a Cassandra ciklon itt van felettünk és ismét országosan nagy esőzések várhatók egészen a hétvégéig. Ám így is hatalmas szerencse, hogy nem az árhullám idején érkezett ez a csapadékmennyiség, az ugyanis jelentősen megnehezítette volna a védekezést.

A mostani esőzések után ugyan egyelőre újabb árvíztől nem kell tartani, azonban hosszabb távon szerte a kontinensen fel kell készülni a Borishoz hasonló erőteljes ciklonok pusztítására, ami a klímaváltozás egyik szomorú hozadéka.