promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kínos magyarázkodás a Volánbusztól, tízórás utakon sem lehet a vécét használni a járatokon

Kínos magyarázkodás a Volánbusztól, tízórás utakon sem lehet a vécét használni a járatokon

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Autó & Motor
Kategória fejléc
Promotions

Hiába van vécé egyes busztípusokon, azokat nem használhatják az utasok.

Valószínűleg jó néhány utas fejében megfordult már, hogy legtöbbször bármilyen szörnyű és kerülendő élmény is, legalább a MÁV vonatokon el lehet menni vécére, ami a Volánbusz járataira nem igaz.

Persze nem minden buszon van mosdó kialakítva (a nagyobb Neoplanokon ugyanakkor ott van a felszereltségek között), a helyszűke miatt pedig nem is lehetne olyan kényelmes, mint egy vonaton, arról nem is beszélve, hogy annak takarítása is körülményesebb.

Ez 1-2 órás utak során talán annyira nem problémás, azonban vannak olyan buszjáratok is, melyek akár 10 órát is úton lehetnek, példaként az 1499-es, Békéscsaba és Zalaegerszeg viszonylatot hozta fel a Vezess. És ha már témánál voltak, rá is kérdeztek a Volánbusznál, mi az oka annak, hogy az utasok nem használhatják a buszon lévő mosdót:

„Menetrendtervező munkatársaink a hosszabb utazási idejű, belföldi helyközi járatok esetében 10-35 perces állomási várakozási időt terveznek a menetrendbe. Nagyobb buszállomásokon jellemzően 5-10 percet, kimondottan nagy távolság esetén akár többször és hosszabb ideig (akár 35 percig) is állnak a buszok.”

„Ez idő alatt az utasoknak lehetőségük van a busz elhagyására és az állomási mellékhelyiség felkeresésére. Amennyiben a menetrendben jelzett megállóhelyi tartózkodásokon kívül válik szükségessé mosdó használata, autóbusz-vezetőink igyekeznek az utasok kényelmét, biztonságát és a menetidő tartását egyaránt figyelembe vevő megoldást találni. A fedélzeti mellékhelyiség biztosításának kötelezettségét sem jogszabály, sem a helyközi személyszállítási közszolgáltatási szerződés nem írja elő társaságunk részére”

– válaszolta az érdeklődésre Volánbusz kommunikációs osztálya.

Az említett viszonylaton egyébként egészen pnotosan 69 megálló van, így bőven be lehet iktatni egy-egy hosszabb-rövidebb pihenőt, ami ilyen hosszú utazás során az utasok és a buszsofőr számára is szükséges lehet, nem csupán a mosdó meglátogatása, hanem végtagjaik kinyújtóztatása okán is.

Nem mellesleg 2021-ben a Veol is utánajárt a témának, egy utas ugyanis hiába kérte meg a sofőrt a vécé kinyitására, nem tette meg, akkor a Volánbusz ezt válaszolta:

„Általánosságban elmondható, hogy a takarítási és tartály­ürítési feladatok teljesítésének nehézségeire tekintettel fedélzeti mosdószolgáltatás csak nemzetközi és egyes kiemelt országos járatokon érhető el” – írták.