promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ennyi maradt a kormány ígéretéből, néhány hónap alatt kiderült, semmi esély a teljesen ingyenes jogsira

Ennyi maradt a kormány ígéretéből, néhány hónap alatt kiderült, semmi esély a teljesen ingyenes jogsira

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Autó & Motor
Kategória fejléc

Korai volt az öröm, a korábbi tervek nem megvalósíthatók, ám kedvezmények így is lesznek.

Március közepén sokan felkapták a fejüket Tuzson Bence igazságügyi miniszter bejelentésére, miszerint szeptember elsejétől a középiskolások ingyenesen szerezhetik meg a jogosítványukat. Tuzson akkor ezt írta:

„2024. szeptember 1-jétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak. Ebbe beletartoznak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órák, vizsgák is.”

 

Majd alig néhány órával később finomítani kényszerült a bejelentést:

„2024 szeptember elsejével a középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ és az egészségügyi oktatás. Jó hír, hogy az állam már idén pilot jelleggel elindítja a gyakorlati oktatás ingyenes megszervezését is. A cél az, hogy a jövőben ezt teljes körűvé tegyük.”

 

Mint kiderült, az igazsághoz az utóbbi állt közelebb, a napokban ugyanis újabb bejelentést tett a kormány, melyben azt közölték, hogy a végzős középiskolásoknak ingyenes tanfolyamokat biztosítanak a jogosítvány megszerzése kapcsán.

Ennyi maradt az ígéretből

Ebbe beletartozik az online KRESZ-tanfolyam, az online egészségügyi tanfolyam, valamint az elsősegély nyújtási bemutató, illetve 3-3 vizsgaalkalom. Habár ez így is jelentős anyagi könnyítés, teljesen egyelőre nem válik ingyenessé a jogsi megszerzése.

A KRESZ tanfolyam ára a vizsgával együtt közel 50 ezer forintba kerül jelenleg, míg az elsősegély-tanfolyam ára változó, általában 5-13 ezer forint közötti összegeket kérnek el érte, a vizsga díja pedig egységesen 6500 forint.

A gyakorlati képzés kötelezően előír 580 kilométer vezetést, ami 29 alap plusz egy vizsgaórából áll, így a teljes folyamat ára akár a 400-500 ezer forintot is elérheti, ez szintén város és oktatófüggő, illetve természetesen pluszórák esetén tovább nőhet a végösszeg.

Mint azt a Telex megírta, az ingyenes tanfolyamokra eddig ugyan mindössze néhány százan jelentkeztek, a Belügyminisztérium ugyanakkor arra számít, hogy hamarosan több tízezren élnek majd a felkínált lehetőséggel.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szeptember 25-i bejelentését követően az autósiskolák is fellélegezhettek, hiszen ekkorra már biztossá vált, hogy a gyakorlati képzést nem teszi ingyenessé a kormány, mint ahogy az is kiderült, hogy csak a végzős diákok élhetnek a képzési kedvezményekkel.