promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Vidnyánszky Attilát újabb színésznő hibáztatja, ismét óriási botrány van kibontakozóban a Nemzeti Színházban

Vidnyánszky Attilát újabb színésznő hibáztatja, ismét óriási botrány van kibontakozóban a Nemzeti Színházban

Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc

Újabb híres színésznő állt elő véleményével. 

Péterfy Bori véleménye a színházi baleset kapcsán: súlyos felelősség a vezetésen

Péterfy Bori énekesnő-színésznő a Nemzeti Színházban történt baleset után nem tartotta magában véleményét a vezetőség felelősségéről. Szerinte Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója nem reagált megfelelően az incidensre, és az általa elvárt felelősségvállalás teljes hiányát érzékeli az igazgató részéről. A baleset során Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó komoly sérüléseket szenvedtek egy színpadi díszlet miatt, amelynek biztonságosságával kapcsolatban most vizsgálat folyik. Péterfy úgy véli, hogy egy ilyen súlyos baleset után az igazgatónak "azonnal el kellett volna húznia onnan", amiért nem tette meg a szükséges lépéseket a művészek biztonsága érdekében​.

A Nemzeti Színház belső vizsgálata és Vidnyánszky Attila nyilatkozata

A baleset óta rendőrségi nyomozás és belső vizsgálat is elindult, Vidnyánszky Attila pedig nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy mielőbbi megoldást szeretne találni, ugyanakkor nem kíván sürgetni semmilyen folyamatot. Az igazgató hozzátette, hogy a balesetet követően a társulat támogatja a sérült művészeket, és pszichológusokat is biztosítanak számukra a testi és lelki felépülés érdekében. A történtek után a színház vezetése elindította a repertoár teljes átvizsgálását, és további biztonsági intézkedések bevezetését tervezi a jövőbeni balesetek elkerülése érdekében. Vidnyánszky úgy fogalmazott, hogy a „színház veszélyes üzem”, de minimalizálni kívánják a kockázatot​.

Színészek a kiszolgáltatott helyzetben: anyagi és szakmai kihívások

Péterfy Bori szerint a színházi szakma nemcsak fizikailag, de anyagilag is nehéz helyzetbe került az utóbbi időszakban. A művészek gyakran kénytelenek vállalni különböző munkákat vagy kereskedelmi produkciókban szerepelni, hogy megélhetésüket biztosítsák. Mindez azonban a művészi szabadságot veszélyezteti, hiszen a kreatív, független projektekre sokszor már nem marad sem idő, sem anyagi lehetőség. A színésznő a Krétakör Színház korábbi módszerét idézi fel, amikor több hétig tudtak visszavonultan próbálni egy-egy előadásra, ám ma már ilyen feltételek ritkán adottak a szakmában​.

Női szerepek és a kettős mérce a szórakoztatóiparban

Péterfy Bori a női művészek helyzetéről is kendőzetlen őszinteséggel beszélt. Véleménye szerint a kulturális szférában a nőket gyakran önzőnek bélyegzik, ha a karrierjükre koncentrálnak. Péterfy saját tapasztalatából is beszámolt: a művészi törekvéseit és családi életét próbálta egyensúlyban tartani, ami nagy áldozatokkal járt. Úgy érzi, hogy a férfi művészekkel szemben sokkal elnézőbbek, miközben a női művészeket gyakran ítélik el azért, ha önálló karriert építenek. A színésznő egyéni útkeresését még megnehezítette a válása, amelyről azt mondta, hogy komoly érzelmi veszteséget jelentett számára, és az alkotásra hivatott nők számára különösen nagy megpróbáltatás az ilyen élethelyzet​.

A művészek megítélése és az ítélkezés kritikája

Péterfy Bori kiáll a színészek mellett, és bírálja azokat, akik megbélyegzik a művészeket egy-egy szerep vagy produkció miatt. Példaként említi Rákay Philip „Petőfi” című filmjét, amelyben tehetséges fiatal színészek játszanak, ám a produkció maga nem aratott osztatlan sikert. A színésznő szerint nem szabad a színészeket hibáztatni azért, ha elvállalnak egy szerepet, hiszen sokszor korlátozott lehetőségeik vannak, különösen egy kisebb országban, ahol kevés a támogatott művészi projekt​.

Vidnyánszky Attila és a művészi szabadság kérdése

A színházi életben Vidnyánszky Attila személye megosztó, különösen a Nemzeti Színház élén végzett tevékenysége kapcsán. Az igazgató nemcsak a művészeti irányításért felelős, hanem az intézmény biztonságos működéséért is. Az ellene megfogalmazott kritikák azonban arra mutatnak rá, hogy sok művész úgy érzi, a vezetés gyakran nem biztosít megfelelő körülményeket az előadások biztonságos lebonyolításához. Péterfy Bori kritikája szintén ebbe az irányba mutat: szerinte Vidnyánszkynak több figyelmet kellene fordítania a művészi munkakörnyezet védelmére​.

Egy megosztott színházi közösség

A Nemzeti Színházban történt baleset újabb vitát indított el a magyar színházi világban, és ráirányította a figyelmet a művészek helyzetére és a színházi környezet biztonságosságára. Péterfy Bori kritikája élesen rámutat arra a kettős mércére is, amely a női és férfi művészekkel szemben áll fenn, és amely megnehezíti a női művészek érvényesülését. Vidnyánszky Attila vezetése alatt a Nemzeti Színház egy komplex intézménnyé vált, ahol a művészi szabadság és a biztonság egyensúlya gyakran nehezen tartható fenn. A közvélemény és a szakma most arra vár, hogy a balesetet követően milyen változások történnek a színházban, amelyek remélhetőleg nagyobb biztonságot nyújtanak majd a művészeknek.

forrás: Blikk