promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egy 67 éves nő derűs arca látható a közel 450 éves koporsóban

Egy 67 éves nő derűs arca látható a közel 450 éves koporsóban

Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc

A szentek csodatételei máig ámulatba ejtik a világot, és nem csupán a hívő embereket. Az egyik legismertebb spanyol szent újra megdöbbentette a kutatókat.

Ávilai Szent Teréz a 16. századi Spanyolországban született, mégpedig a kacifántos Teresa Sánchez de Cepeda y Ahumada néven. Bár a római katolikus egyház egyik legismertebb szentje és egyháztanítója lett, eredetileg jómódú zsidó családban látta meg a napvilágot.

Az üldöztetések hatására már a nagyapja is kikeresztelkedett, míg apja lovagi címet szerzett. Amikor Teréz gyermekként elveszítette az édesanyját, egyértelművé vált számára, hogy a Szent Szűzhöz kell fordulnia vigaszért, Mária lett az édesanyja mindörökre – vagyis apácává vált.

Az agilis nő megújította a karmelita szerzetességet, zárdákat és kolostorokat alapított, valamint rengeteget írt. A helyi egyházi hatóságok számára gyakran volt tüske a köröm alatt, egy ízben „bosszantó, csavargó nőnek” is nevezték, és önéletrajzát az inkvizíció elkobozta.

Teréz az élete során számos misztikus jelenést élt át, és így találkozott Jézussal, de vizionált a pokolról is. 67 évesen halt meg (1582-ben), és négy évtized múlva szentté avatták. Ezzel azonban nem ért véget a története, hiszen mind a mai napig képes ámulatba ejteni „csodatételeivel” az embereket.

A közelmúltban kutatók vizsgálták meg ismét a maradványait, és döbbenten vették észre, hogy a legutóbbi – 110 évvel ezelőtti – koporsófelnyitás óta a teste állapota egyáltalán nem romlott. A kutatók még arra vonatkozólag is megállapításokat tudtak tenni, hogy milyen volt a halála előtt az egészségi állapota – az arca pedig tökéletes állapotban maradt meg egészen mostanáig.

A vizsgálatok szerint a nő gerincbántalmaktól szenvedett, valamint ízületi gyulladástól (arthritis), de sarokgyulladás is nehezítette az életét idős korában, illetve pár esztendővel a halála előtt eltörte a bal karját.

Teréz testének egyébként csak a nagyobbik része található a spanyol Alba de Tormes településen lévő koporsóban, az egyik kézfejét Carmelo de Rondában, az egyik lábfejét pedig Rómában őrzik relikviaként.

„Egy 67 éves, idősödő korban lévő nő derűs arcát láttuk a koporsóban”

– osztottak meg a kutatók egy zavarba ejtő, döbbenetes részletet.

A szent koporsójának áthelyezése: