promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jézus első csodatételét sokan elfogadnák szuperképességnek – az egyházra ez még a mai napig óriási hatással van
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Élet
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Jézus egy esküvőn járt akkor a tanítványaival, és mivel elfogyott a bor, Szűz Mária megkérte a fiát, hogy segítsen.

Bár a húsvétnak már régen vége, de Jézus neve ismét középpontba került a legtöbb helyen, mivel Ferenc pápa magyarországi látogatása miatt újra és újra előkerülnek az Isten fiának az üzenetei, tanításai.

Ferenc pápa a híveket a budapesti Kossuth Lajos téren bemutatott szentmisén arra kérte, hogy próbáljanak olyanok lenni, mint Jézus. Hasonlatként vette elő, hogy Isten fia egy nyitott kapu, olyan, amely senki előtt nem csapódik be, amelyen mindenki beléphet és megtapasztalhatja az Úr szeretetének és megbocsátásának szépségét.

A katolikus egyházfő a Magyarországon tartott szertartás végén a béke építésére kérte a világ vezetőit is.

Jézusnak számos csodája és gyógyítása volt, amivel bizonyította természetfeletti erejét. Az első csodatétele akkor történt meg, amikor a galileai Kánában, Ő is a tanítványai hivatalosan voltak egy esküvőre. A helyszínen ott volt Szűz Mária is, aki jelezte Jézusnak, hogy nincsen már több bor. A vendéglátók úgy érezték volna, hogy tiszteletlenség a vendégekkel szemben, ha nem szolgának fel nemesebb italt az asztalokon.

Jézus jelezte Szűz Mária felé. hogy még nem jött el az ő ideje, de mégis az édesanyja azt akarta, hogy segítsen. Jelezte is a szolgáknak, hogy bármit mond a fia, azt tegyék meg.

A segítők az esküvőn vizet töltöttek a korsókba, amik később borrá változott. Az akkori időben az volt a szokás, hogy a menyegzőkön előbb a jó, majd később a rosszabb minőségű bort szolgálják fel. A násznagy szóvá is tette, hogy itt fordítva történt.

Tehát Jézus nem csak csodát tett, hanem lehet az egyik legfinomabb bort szolgálták fel miatta, amit ember kóstolhatott. Az utolsó vacsorán felmutatott bor, Jézus vérének metaforájaként is megjelenik ugyebár. Ez volt az az esemény, amelynek köszönhetően a bor a keresztény liturgia része lett.

Tehát a bor, nem csak a Bibliában, de a mai napig az egyházban is roppant fontos ital. A bor.hu is megemlíti, hogy Jézus minden bizonnyal vörösbort tarhatott a kezében, amikor vére kelyhét emlegette az utolsó vacsorán. Érdekesség, hogy miseborként a liturgia során gyakran használnak fehérbort. Ennek elsősorban az a különleges oka, hogy kevésbé hagy foltot.

Jézus idejében még nem szűrték a borokat, de tettek hozzá mézet, fűszereket, vagy aszalt gyümölcsöt, hogy ízesebbek legyenek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás