promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Nem mindennapi étel volt Mátyás király feleségének kedvence, sosem kóstoltad ezt még

Nem mindennapi étel volt Mátyás király feleségének kedvence, sosem kóstoltad ezt még

Borítókép:  Profimedia
Történelem & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

A leghíresebb Hunyadi is extrém kedvencekkel bírt, de Beatrix túltett még rajta is.

Mátyás király a 15. századi Európa egyik legsikeresebb és legnevesebb uralkodójának számított, nevét hazánkban még ma is legenda lengi körül. Hunyadi János kisebbik fiát alig 15 évesen koronázták meg a Duna jegén, hogy aztán évtizedekre bebetonozza hatalmát a trónon és a királyság élén. A jellegzetes vonásokkal bíró, nagy hadászati szakértő hírében álló Mátyás azonban nem csak a véresen komoly dolgokban volt otthon. Hanem például a gasztronómiában is.

A sajnos végül hivatalos gyermek nélkül, idejekorán elhunyt uralkodó ugyanis világéletében nagy rajongója volt a konyhaművészetnek, amely a maihoz képest ugyan még egy teljesen más összképet mutatott. Érdekesség, de több olyan alapvető élelmiszer-alapanyagunk, amelyek ma már maguktól értetődőek, Mátyás korában még nem honosodtak meg hazánkban. Paprika, burgonya, paradicsom, kukorica és temérdek fűszer.

Hiszen a Hunyadik dinasztiájának számító Mátyás halála „már” 1490-ben megtörtént, egy romlott vagy mérgezett fügének köszönhetően a legendárium szerint.

Az „igazságos király” mindössze 47 esztendősen elhunyt, miközben felesége, Beatrix kitartott mellette, még, ha 33 évesen így özveggyé is vált. Az olasz (pontosabban itáliai) származású asszony a leírások szerint egyenesen osztozott férje mániáiban. Bár a rossznyelvek szerint igenis házsártos lehetett az egyébként szemrevaló teremtésnek számító ara.

Egyes, a mai Németországban őrzött krónikák szerint Beatrix nem csak olyan nagy világi dolgokkal foglalatoskodott, mint hatalmának megszilárdítása.

Bár állítólag nagyon is kapaszkodott a Magyar Királyságba, és még királynőnk is szívesen lett volna Mátyás halálával, erre nem adódott lehetősége. A politikai szerep mellett az olasz reneszánsz hatására megújult udvarban is komoly elfoglaltságai voltak. Mátyás már második felesége előtt is szívesen időzött a királyi konyhában. Az egyes elméletek szerint ő maga szerette külön odafigyeléssel összeállítani egy-egy rendezvény menüsorát, s gondosan meg is tervezte a hozzávalók beszerzését.

Igaz, sok állatot magánál a királyi udvarnál tenyésztettek, hogy azokat szinte bármikor fel lehessen szolgálni az uralkodónak. Akinek nem más volt a kedvence, a kacsa, a fürj vagy éppen a seregély. Persze a hagyományos háziasított négylábúakat sem vetette meg Mátyás. Szakácsa, Veres György volt, aki már 1462. óta vezette az udvari konyhát. A krónikák szerint még maga is használta azt a világon először kinyomtatott szakácskönyvet, amit Beatrix kapott Olaszországból. Ez volt az úgynevezett de Honesta Voluptate.

Sőt, Beatrix (és persze Mátyás étvágyát) nem csak Veres és az új olasz szakácskönyv csillapíthatta, ugyanis Itáliából a séfeken kívül még cukrászok is érkeztek.

A királynénak is több kedvenc fogása volt, és a súlyos köszvénye ellenére is nagy húsrajongó férjével ellentétben inkább a könnyedebb fogások híve volt. Kedvenc étele sem hús volt, hanem a liletojás. Az apró, költöző madárka kicsiny tojásának fogyasztása a 15. és a 16. században élte csúcsát. A hazánkban márciustól októberig tartózkodó lile a talajon, vízközelben fészkelve rakja tojásait. Kedvelt csemegéje volt a társadalom minden rétegének, bár arról nincs információnk, hogy más történelmi nagyság is annyira rajongott volna ezért az étekért, mint Beatrix.

Nemrég megtalálhatták Mátyás király koponyáját: