promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kádár János titokzatos balatoni luxusfürdője szellemjárta romhalmazként mesél a múltról

Kádár János titokzatos balatoni luxusfürdője szellemjárta romhalmazként mesél a múltról

Borítókép:  Profimedia
Történelem & Tudomány
Kategória fejléc

Szinte érezni a történelem dohos levegőjét, de ma már senki nem szeli a habokat a medencében.

Kádár Jánosról valahogy sosem a luxus jut eszünkbe, ami nem meglepő, hiszen akkoriban teljesen mást jelentett a fényűzés, mint manapság, és akiknek lehetősége volt jobban élni, mint az átlag, az sem hirdette úton-útfélen a tehetősségét.

Hogy mi manapság a luxus? Tízmilliárdos, tengeren ringatózó jacht, magángép, háborítatlan, elzárt villák a világ különböző pontjain. Hogy a Balatonon annak számít-e egy takaros hacienda? Korántsem. De egészen máshogy volt ez még néhány évtizeddel ezelőtt, amikor csak a kiváltságosok engedhették meg maguknak, hogy külön bejáratú úszómedencébe csobbanhassanak.

Kádár János természetesen közöttük volt, sőt, Balatonaligán titkos üdülőkomplexum várta a pártfunkcionáriusokat, a legnagyobb titokban. A híradásokban nem esett róla szó, a hétköznapi ember be sem tehette a lábát. Ide sokáig csak engedéllyel lehetett belépni, aki viszont bebocsátást nyert, az valódi álomvilággal találta magát szembe.

Gyönyörű kilátás a Balatonra, a szállásokon külföldi italokkal teli minibár, egzotikus gyümölcsökkel teli kosarak, színes televízió, klíma, külön moziterem, az említett uszoda, felette tekepályával. Ami pedig mostanra maradt belőle, azok szétgraffitizett, betört ablakú, gazzal benőtt épületek, és ezek még a szerencsésebbek, hiszen többet mostanra már el is bontottak közülük.

Pedig az uszoda a tekepályával egészen a kétezres évek derekáig működött, néhány éve még egy papír hirdette az ajtaján, hogy 2007. január 2-től bezárják. Idestova ennek is már lassan 18 éve, és az idén nyári felvételek alapján aligha mostanában fog megújulni – pedig vannak az üdülőnek olyan részei, melyeket újra szeretnének használni a jövőben.

Szellemjárta romhalmaz lett

Egy régebbi felvételen azonban még akkor volt látható, mikor még nem mindenhová tették be a lábukat a vandálok, néhány medence még nem volt szétfirkálva, és a mosdók, burkolatok is ránézésre egészen rendben voltak. Hogy miért nem lettek lezárva, kamerával őrizve az épületek (a Castro villa kivételével), és miért kellett hagyni, hogy így leamortizálják, az már egészen más kérdés, és valószínűleg – csakúgy, mint Kádár János idejében – a kisembernek nem is kell ezekről tudnia.

A jelenlegi állapota már teljesen elkeserítő, mint ahogy az alábbi videón is látható. A KalandZóna az egész komplexumot körbejárta, így mi is betekintést nyerhetünk az egykor fegyveresekkel őrzött üdülő falai közé: