promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Kossuth Lajos kedvenc ételét ma már nem szívesen kóstolnánk meg, a magyar államférfi rajongott érte

Kossuth Lajos kedvenc ételét ma már nem szívesen kóstolnánk meg, a magyar államférfi rajongott érte

Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc

Kossuth Lajos igazi ínyenc volt, szerette a különlegességeket az asztalon, nem csoda, hogy egy desszertet is elneveztek róla.

Kossuth Lajos idejében, a 19. század közepén a magyar konyha gazdag és változatos volt.  Erősen befolyásolták a különböző etnikai csoportok és a helyi hagyományok azt, hogy mi került az asztalra. 

A gulyás kétségtelenül a legismertebb magyar étel volt már akkor is, általában marhahús, burgonya, hagyma, paprika és fűszerek felhasználásával készített, gazdag, ízletes levesként. A sűrűbb pörkölt sertés- vagy marhahúsból készült, amit paprikával és hagymával főztek jellegzetesre. Az egyik legkedveltebb magyar zöldségféle a káposzta volt, leveleibe hús, rizs és fűszerek keveréke került, amelyet általában paradicsomos szósszal főztek ízletesre.

Kossuth idejében a lángost is szerették már a magyarok, a zsírban sült, kelt tésztából készült ételt fokhagymás vízbe megmártogatták, és tejföllel tálalták. Főzelékek közül a borsó-, krumpli- vagy sárgarépa főzelék volt a leggyakoribb.

Kossuth kedvence egy különleges, ám magyar vonatkozású étel volt

Kossuth Lajos kedvelte a citromos kolbászt, amely ma már furcsán hangzik, de igen kedvelt étel volt akkoriban. A magyar államférfin kívül az író, Krúdy Gyula is rajongott érte. 

Magyarország kormányzó-elnöke a pozsonyi kifli egy speciális, Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében kínált formáját is nagyon szerette, amely Kossuth-kifli néven vált ismertté.

Hogyan főzték az ételeket Kossuth Lajos idején?

Leginkább fazekakban, tűzhelyeken vagy szabad tűzön sütötték és főzték a különböző fogásokat. A kenyerek, sütemények és kalácsok a kemencében készültek, utóbbiak ritkábban, de egyszerre nagyobb mennyiségben.

Kossuth asztalára a fogások általában egytálétel formájában kerültek, egyszerű, de ízletes módon tálalva, gyakran friss kenyérrel vagy savanyúsággal kísérve.

A citromos kolbász receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg apróhús
  • 2 dkg zsír
  • 2 dkg só
  • 1 g őrölt fehérbors
  • 1 citrom
  • 1 zsemle
  • 2 dl tej, (opcionálisan kakukkfű)

Elkészítés:

A ledarált húst sózzuk, borsozzuk, majd a tejbe áztatott és jól elmorzsolt zsemlét, illetve a citrom reszelt héját hozzáadjuk. Miután eldolgoztuk, bélbe töltjük és kizsírozott tepsiben pirosra sütjük.