promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Óriási afrikai terület Magyarországhoz csatolása? Rendkívüli, de már a település neve is megvolt, érdekes sztori a múltból

Óriási afrikai terület Magyarországhoz csatolása? Rendkívüli, de már a település neve is megvolt, érdekes sztori a múltból

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Történelem & Tudomány
Kategória fejléc

Nem mindennapi történet, valaki szétosztotta volna kcisit Afrikát.

Afrika kapcsán általában a magyar felfedezőket emlegetjük, akik ott is letették a névjegyüket, magyar terület kapcsán nem hallani sűrűn, pedig ezzel kapcsolatban nyoma van egy nagyon érdekes történetnek, amely 1948-ban játszódik.

De mi is történt valójában?

Anno egy kalandor állt elő a nem mindennapi sztorival, amelyben Afrika újrafelosztása volt fókuszban. A tervében Magyarország egy 20 ezer négyzetkilométernyi területett kapott volna. Ez hatalmas terület, ha Magyarország méreteit nézzük, hiszen 20 ezer négyzetkilométer nagysága megfelel a három legnagyobb magyar vármegyének, ha ezeket összeadjuk.

Természetesen a tervből nem lett semmi, de érdekes, hogy konkrétan megnevezett afrikai területet is Magyarország kapcsán.

A terv-javaslat még 1948-ban érkezett be az Állami Tervhivatalhoz, tehát a második világháború utáni időszakban járunk, amikor Magyarországon tényleg óriási változások vannak, csakúgy mint az egész világon. Az is érdekesség, hogy a terv benyújtója 26 ezer forintot szeretett volna kapni, hogy Szomáliaföldre utazzon és előkésztse a magyar területet.

A nagyon fura, de annál is érdekesebb történetről korábban Csízi István főlevéltáros tett közzé egy részletesebb írást az Archívnetre, ez pedig IDE kattintva is elolvasható.

Nem jött létre magyar gyarmat.

A terv szerint az Egyenlítő környékén minden európai ország hasonló nagyságú területet kapott volna. Tudományos és gazdasági célokra. Aki mindezt kezdeményezte, úgy hívták, hogy Kövér Ibrahim György. Térkép is készült az ötlethez, amelyen Magyarország "Kismajun" nevű települést kapta volna meg Szomáliföldön.

A dologból természetesen nem lett semmi, az csupán egy magánszemély kérvénye volt.


Van olyan terület a mai nap is Afrikában, amelyet magyarok alapítottak, ilyen Fokváros egyik városrésze, Tokai. A terület régen önálló volt, így néz ki most.

(via Index)