promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Félelmetes magyar átok a német tévében, megrázó erejű szöveg hangzott el az aradi vértanúk kapcsán egy német sorozatban

Félelmetes magyar átok a német tévében, megrázó erejű szöveg hangzott el az aradi vértanúk kapcsán egy német sorozatban

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Történelem & Tudomány
Kategória fejléc

Az aradi vértanúk emléknapja van, az 1848-as szabadságharcra emlékezünk ezen a napon Magyarországon.

Még Arnold Schwarzenegger is szólt a magyar történelemről.

Az 1848-as magyar szabadságharc emlékezet az egyik legfontosabb kapocs az 1956-os forradalom mellett, amely a Kárpát-medence magyarjait és a külhoni magyarságot összeköti. A hősök, így Kossuth Lajos, Görgei Artúr nevét is mindenki azonnal ismeri. Az egyik legdicsőbb magyar történelmi esemény, amely annak ellenére, hogy a világosi fegyverletétellel zárult, hozzájárul ahhoz, hogy 1867-ben létrejöjjön a kiegyezés, és Magyarország az Osztrák-Magyar Monarchián belül fejlődésnek induljon.

Többek között ekkor vált világvárossá Budapest is.

Annak ellenére, hogy a kiegyezésről, annak értelméről és következményeiről a történészek az évtizedek alatt sokat vitáztak, a kiegyezés utáni időszak a magyar gazdaság, művelődés és kultúra egyik legjobban felívelő szakasza a történelemben. Arnold Schwarzenegger korábban, amikor hazánkban járt azt nyilatkozta a közös magyar-osztrák történelemről, sajnálja, hogy nincs már Osztrák-Magyar monarchia.

Magyar átokkal kezdődik minden.

Az elmúlt években sok film készül a legendás Erzsébet királynéről, Sissiről, aki az utolsó előtti magyar király, Ferenc József felesége volt. Többek között két híres sorozat is készült Sissiről, amelyek eltérően árnyaltan mutatják be a királyné jellemét, és az osztrák-magyar uralkodó mellett betöltött szerepét. Nagyon érdekes, hogy az egyik széria, a Sven Bohse rendezésében készülő, német fejlesztésű sorozat a történések origóját ahhoz köti, ami Aradon történt októberben, a szabadságharc leverése után.

A megtorlás a kulcsmozzanat a műben, ezért száll a sok rossz a császárra és családjára az uralkodás során. 

Az egyik jelenetben még a császár egy magyar zászlón is átlovagol, majd következik egy igazán impulzív jelent, amikor elhangzik egy valószínűleg magyar szereplőtől az átok, amely majd az egész műben központi szerepet kap a megpróbáltatások során.

"Az ég és a pokol fogja elpusztítani a boldogságát. A családja eltűnik a föld színéről, saját maga hoz rontást azokra, akiket szeret. Élete pusztításra van ítélve"

A sorozat sok kritikát kapott a történelmi események meglehetősen szabadon kezelése miatt.