
Méteres szörnyeket videóztak a Balatonban, a parton nyelik le áldozataikat, hátborzongató a magyar tenger titka
Olvass tovább...
Ártatlannak tűnik a gyümölcs, de annyira nem az.
Vannak gyümölcsök, amik egyszerűen csak finomak. Aztán ott van az ananász, ami nemcsak frissít, hanem titokban dolgozik is - ellened. Ez a lédús, aranyszínű trópusi csoda ugyanis egy bromelain nevű enzimet rejteget, ami szó szerint lebontja a fehérjéket.
Amikor beleharapsz egy szelet friss ananászba, az enzim észrevétlenül munkához lát: elkezdi lebontani a szád nyálkahártyájának fehérjéit. Ezért csíp, mar, kapar - mondhatjuk, hogy valójában a gyümölcs is elkezdeni megenni a fogyasztót.
Az sem véletlen, hogy a bromelaint húsok puhítására is használják: gyakorlatilag előemészti a rostokat, mielőtt még a serpenyőhöz nyúlnánk.
Olvass tovább...
Az ananász Európába vezető útja sem volt épp átlagos. 1493-ban Kolumbusz Kristóf hozta magával az Újvilágból, majd hamarosan olyan státuszszimbólummá vált, amit már-már ékszerként kezeltek. A 17. és 18. században Angliától Franciaországig a gazdagság, az egzotikum és az elérhetetlen luxus jelképévé vált.
Egyetlen példány vagyonokat ért, annyira, hogy a tehetősebbek bérbe vették - nem megenni, csak mutogatni egy vacsoraasztalon, mint valami ízléses trófeát. Az ananász akkoriban is étel volt, sokkal inkább a gazdagság indikátora.
Olvass tovább...
Az ananászban lévő bromelain ráadásul nemcsak a konyhában, hanem az orvostudományban is hasznos. Gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatása miatt ma is alkalmazzák különböző étrend-kiegészítőkben.
Érdekesség, hogy főzés vagy konzerválás során a bromelain lebomlik, tehát csak friss ananászban él igazán ez az enzim. Ha tehát valaha úgy érzed, hogy az ananász "csíp" - akkor nem kell aggódni, csak elkezdett "dolgozni".
Az enzim hatásai: