promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Érezhető hatása lesz a csütörtöki szuperholdnak, erre kell felkészülni

Érezhető hatása lesz a csütörtöki szuperholdnak, erre kell felkészülni

Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc

Az év legnagyobb teliholdja lesz holnap, a szuperhold a természetre és ezzel együtt ránk is hatással lehet.

A szuperhold kifejezés egy különleges holdfázist jelöl, amikor a Hold a Földhöz legközelebb, azaz a perigeumában van, és egyidejűleg telihold is van. Ilyenkor a Hold nagyobbnak és fényesebbnek tűnik, mint az év bármely más időszakában, mindössze 357 ezer kilométerre lesz a Földtől.

A szuperhold elnevezést Richard Nolle amerikai asztrológus használta először 1979-ben. Azóta a csillagászok és a nagyközönség is így hívja ezt az égi látványosságot, ami évente legfeljebb néhány alkalommal fordul elő. A pontos szám változhat, de körülbelül 3-4 szuperholdra lehet számítani egy naptári évben.

Október 17-én, csütörtökön lesz a következő szuperhold

Aki az elmúlt napokban naplemente után a szabadban tartózkodott, megdöbbenéssel láthatta, hogy nagyobbnak tűnik a Hold, mint máskor. Az októberi telihold 17-ére esik, így csütörtökön érdemes felnézni égi kísérőnkre, mert akkor lesz a leglátványosabb, főleg, amikor még a horizonthoz közel jár.

Az esemény nemcsak a vizuális élmény miatt érdekes, hanem azért is, mert sokan biztosak benne, hogy a Holdnak hatása van az emberekre, ami ilyenkor erőteljesebben jelentkezik.

Tények és hiedelmek a szuperholddal kapcsolatban

Sokan tapasztalják, hogy telihold idején nehezebben alszanak el vagy élénkebb álmaik vannak. Ezt egyes kutatások részben alátámasztják, de egyértelmű összefüggést eddig nem mutattak ki a kettő között. 

Néhányan azt mondják, hogy a Hold fázisai befolyásolják a hangulatukat, különösen teliholdkor, amikor hajlamosabbak lehetnek a szorongásra vagy a depresszióra. A telihold alatt sokan tapasztalják, hogy feszültebbé válnak. Ezt a jelenséget a "lünática" (a latin "luna" szóból, ami Holdat jelent) kifejezés is tükrözi, utalva arra, hogy a Hold képes befolyásolni az emberi viselkedést.

Vannak, akik úgy vélik, hogy a telihold idején több szülés történik, bár a tudományos bizonyítékok ezzel kapcsolatban ellentmondásosak.

A tudományos közösség általában szkeptikus a Hold hatásait illetően, mert általános érvényű igazságokat eddig nem sikerült bebizonyítani a témában. Nem úgy a természeti hatásokat. Köztudott, hogy a Hold gravitációs vonzása árapályt okoz, illetve sok állatfaj, például a teknősök és a korallok, életciklusuk és szaporodásuk szempontjából a Hold fázisaira támaszkodnak. 

Bár a tudományos bizonyítékok vegyesek, egyes mezőgazdasági szakemberek úgy vélik, hogy a Hold fázisai befolyásolják a növények növekedését is. A telihold alatt a gyökérnövekedés, míg az újhold alatt a levelek növekedése lehet intenzívebb.