promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Fojtogató füst terítette be Budapestet, ezrek életét keseríti meg egy szeméttel tüzelő család

Fojtogató füst terítette be Budapestet, ezrek életét keseríti meg egy szeméttel tüzelő család

Borítókép:  Unsplash / illusztráció
Sztorik & Olvasói levelek
Kategória fejléc
Promotions

Súlyosan mérgező anyagokat égethetnek akár a szomszédban is.

Itt a fűtési szezon, és ahogy ez ilyenkor lenni szokott, megjelennek a kémények fölött az első füstoszlopok. Bár ez teljesen természetes, az már nem, hogy sokan olyasmikkel tüzelnek, aminek a füstje mérgező. A füst szinte rátelepszik a környékre és a kevésbé jól szigetelt házakba is bejut, a környezetet, embereket, állatokat egyaránt veszélyeztetve, a levegőminőség pedig jelentősen romlik emiatt.

„A szomszéd szeméttel fűt, a szél a társasházak közé viszi a füstöt, ahol pekingi szmogot idéző a hangulat. 100 méterre a másodikon a lakásban is érezni”

– írja a Redditen egy posztoló, majd az is kiderült, hogy honnan érkezik a füst.

Fojtogató füst Budapesten

„Napok óta érezzük a füstszagot, este elmentem megkeresni a forrását. Az első fotón látható kémény a felelős, a gyenge szél egy ~5000 fős társasházas övezetre teríti a füstöt. Tudom, hogy valószínűleg nem futja nekik normális tűzifára és azt is tudom, hogy a hatóság bírsága csak tovább rontja a helyzetüket, de ez nem állapot. Múltkor ugyaninnen sötét gumiszagú füstöt kaptunk a nyakunkba, minden este ez megy. Írni fogok a hatóságnak / levegő munkacsoportnak”

 – írta.

A hozzászólók között többen is megemlítették, hogy más nagyvárosban is hasonlókat tapasztaltak, holott ennek komoly egészségkárosító hatása van, és hosszabb távon súlyos légzőszervi elváltozásokat okozhat:

„Ez a katasztrófavédelem hatásköre, nyugodtan tehetsz bejelentést, vagy a járási hivatalnál, a jegyzőnél, a helyi környezetvédelmi hatóságnál”

- írta az egyik kommentelő, egy másik szerint pedig panaszügyként kell bejelenteni mindezt.

„A helyi katasztrófavédelem ügyintézői egy kéményseprő társaságában felülvizsgáljak az égéstermék-elvezetőt (állagát, felépítését stb.) és letiltja vagy a hatóság felszólítja az égéstermék-elvezető kijavítására”

– tette hozzá.

Többen arra panaszkodtak, hogy szinte minden kertvárosi utcában terjeng a füstszag, ami mellé még ott a szmog is, így hiába zöldövezet, nem lehet szellőztetni, kutyát sétáltatni, gyerekeket kiengedni az udvarra.

A topikban az elkeseredettebb hangok arra panaszkodtak, hogy nem csoda, hogy ilyen sok a tüdőrákos Magyarországon, hiszen minden elégetett kemikália, illetve annak belégzése fokozza annak kialakulásának esélyét.

Habár jelenleg még jó a levegőminőség idehaza, a téli hónapok során jelentősen romolhat a helyzet, főleg a völgyekben és ködösödésre hajlamosabb területeken.