promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Világszenzáció Egyiptomban, megtalálták a legnagyobb fáraó kincsét

Világszenzáció Egyiptomban, megtalálták a legnagyobb fáraó kincsét

Borítókép:  Profimedia (képünk csak illusztráció!)
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions

II. Ramszesz kétségkívül az ókori Egyiptom legnagyobb uralkodói közé tartozott. Hihetetlen, hogy 3300 év távlatából egy szinte tökéletes állapotú, hozzá kapcsolható lelet maradt ránk.

Ha csupán három fáraót lehetne megnevezni a gazdag egyiptomi történelemből, akkor Tutanhamon és Ehnaton mellett alighanem Ramszesz neve is sűrűn előkerülne. Tizenegyen is uralkodtak ezen a néven az ókori észak-afrikai birodalomban, de akit a legtöbbször emlegetnek, az a második volt ebben a sorban.

II. Ramszesz a Krisztus előtti 13. században uralkodott, és nem is rövid ideig, 66 évig. Feltehetőleg az ő időszakában született az úgynevezett torinói királylista, amely kronológiát ad az előtte lévő időszakról, vagyis a mai kutatók innen ismerik a megelőző fáraók nevét.

Híres hadvezérként tartják számon II. Ramszeszt, bár ezen a téren azért nem számított egyértelműen sikeresnek. Legfontosabb csatáját a hettitákkal vívta Kádesnél, amely hatalmas véráldozatokkal járt, és lényegében eldöntetlen maradt. Az egyiptomi fáraó természetesen hatalmas diadalnak állította be az ütközetet.

A katonaélettől egyáltalán nem idegenkedő uralkodóról azért volt szükség ennyi mindent feleleveníteni, mert így érthető meg igazán, milyen jelentőséggel bír egy közelmúltbeli egyiptomi lelet. Amelyre nem akárhol, hanem a Nílus folyóban bukkantak rá.

Vajon mekkora esélye van annak, hogy egy 3300 éves tárgy ránk maradjon egy ilyen közegben? Nem sok, és a régészek szerencséje az volt, hogy nem a folyó medrében kellett kutakodniuk, hanem a Nílus-deltában lévő ókori katonai barakkok között.

Onnan került elő egy kard, amelynek nem volt nehéz megállapítani a korát, hiszen rajta szerepel II. Ramszesz neve is. Az Alexandriától mintegy 30 kilométerre megtalált fegyver tulajdonosa alighanem a Líbia felől érkező ellenség, valamint az úgynevezett tengeri népek inváziója ellen védte az Újbirodalmat.

A kard meglepően jó állapotban maradt fenn, ezért a szakemberek arra gondolnak, hogy talán nem is volt gyakori használatban. Egy magas rangú személy státuszszimbóluma lehetett, akárcsak a mellette talált ékszerek, faragott skarabeuszok és konyhai eszközök.

II. Ramszesz leghíresebb ütközete, a kádesi csata: