promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elhunyt fotója került bele egy útlevélbe, döbbenetes feltételekkel engedték csak II. Ramszesz múmiáját kivinni Egyiptomból
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világtörténelem legszürreálisabb dokumentuma Egyiptomban keletkezett, a személy foglalkozása király, és több ezer éve uralkodott, végül kapott személyit.

Sokan gondolják a történelmet unalmas és politikával átitatott történések folyamatának, amelyben egy rakat unalmas és felesleges dolgot hallunk, tele évszámokkal és annyi névvel, hogy egy életre elegünk lesz a királyokból és fontos személyekből. Ám az igazság az, hogy a történelem egyáltalán nem unalmas, hanem tele van bizarr és szürreális eseményekkel, amelyeket előtérbe helyezve

minden unalmas esemény is sokkal izgalmasabb fénytörésbe kerül.

Egyiptomban az Újbirodalom időszakának egyik leghíresebb uralkodója volt II. Ramszesz, akinek megtalálták a múmiáját is korábban a régészek, és ez a múmia elképesztően jó állapotban maradt fent az utókornak. Ráadásul ő volt azaz uralkodó is, aki szinte rekord hosszan uralkodott a birodalmában. A feljegyzések szerint 66 évig uralkodott Ramszesz, i. e. 1279-től számítják az uralkodását, de persze a tudósok körében megoszlik a pontos datálás.

Uralkodása Egyiptom történelmének egyik csúcspontja volt, több mint száz utódja volt, és hatalmas építkezéseket vezényelt az uralkodó. Az országa úszott a gazdagságban, sok utazó úgy nyilatkozott Egyiptomról ebben a korszakban, mintha több arany lenne az országban, mint homok.

A királyhoz tartozik többek között az Abu Szimbeli-templomok is.

Ám a királyhoz tartozik az egyiptomi történelem legbizarrabb dokumentuma és eseménye is.

1976-ban ugyanis a múmiáját Párizsba szállították, de Egyiptomban a bürokrácia szabályai szerint kellett okmányt kiállítani az egykori fáraó részére még úgy is, hogy már több mint háromezer éve halott volt. A múmiát amúgy azért kellett Franciaországba szállítani, mivel a testet gombák támadták meg Kairóban a múzeumban, ahol őrizték. Ám útlevél kellett, nem is akármilyen útlevél, hanem fényképes igazolvány.

A múmia arcát így lefényképezték, tehát bekerült az elhunyt arca a dokumentumba, miközben születési évéhez i. e. 1303 került be. Az útlevélben pedig a foglalkozáshoz azt is beírták, hogy

elhunyt uralkodó.

Ennek a rubrikának a kitöltése amúgy kisebb fejtörést okozott a szakembereknek, ám végül megoldották az elsőre gordiuszi csomónak tűnő kihívást.

Az akkori egyiptomi szabályok szerint csak így hagyhatta el a test az országot, ha volt útlevele, végül lett, és elkészült a világ legszürreálisabb okmánya, egy olyan útlevél, amelyen a kép helyén egy 3000 éves múmia arca látható, és több ezer éves adatok. IDE kattintva láthattok képeket is az útlevélről.

II. Ramszeszt amúgy Párizsban elképesztő pompával és látványos megoldásokkal fogadták, díszzászlóalj várta a repülőtéren, és úgy fogadták a koporsóját, mintha egy élő uralkodó látogatott volna Franciaországba.

Egyiptomban amúgy nemrégiben elképesztő show közepette költöztettek 22 múmiát új helyre, brutálisan látványos körülmények közepette kerültek át a szarkofágok másik helyre:

(Forrás: Heritage Daily, Origo)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás