promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Különleges magyar csemegéért rajonganak Törökországban, rólunk nevezték el a kulináris különlegességet

Különleges magyar csemegéért rajonganak Törökországban, rólunk nevezték el a kulináris különlegességet

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc

Törökországban jól cseng a "magyar" szó.

Nemzetek ízei a húsiparban

A modern húsiparban komoly hagyományai vannak a nemzetekkel való játéknak, régóta bevett szokás, hogy a felvágottak és szalámik egzotikus vagy éppen ismerősen csengő országneveket kapnak.

Az itthon kapható "olasz" felvágott például évtizedek óta része a magyar boltok kínálatának, noha az ízvilága, az alapanyagai és a gyártási technológiája nem sok (semmilyen) közös vonást mutat az eredeti olasz húskészítményekkel.

A név ennek ellenére működik: eladja a terméket és egy kis mediterrán életérzést csempész a szendvicsbe. A nemzetekről elnevezett húsipari termékek mögött tehát nem földrajzi, hanem inkább marketinglogika húzódik meg - olyan, mint egy kis világkörüli utazás a hűtőpultban.

A magyar szalámi török változata

Ugyanez a jelenség figyelhető meg Törökországban is, ahol kifejezetten népszerű termék a "Dana Macar Salam", szó szerintei fordításban "magyar marha szalámi" - a "macar" szó magyart, a "dana" pedig marhát jelent.

A termék a helyi piacra készül, a muszlim vallás miatt a sertéshús fogyasztása szinte teljesen háttérbe szorult (Törökországban nincs betiltva, de nagyon ritka), ezért szinte minden szalámi marhahúsból készül.

Persze a "magyar" elnevezés itt inkább stílust, mint eredetet jelöl: a fűszerezésben és az ízvilágban próbálják visszaadni a magyar szalámik karakterét, de teljesen más alapanyagokkal és gyártási körülmények között.

Mennyi az annyi?

A helyi magyar szalámi többféle kiszerelésben kapható, árulják szeletelve és hagyományos rúd formában is. Több gyártó is készít saját változatot, a kilós ár az online boltokban 700 és 1500 török líra között mozog, ami nagyjából 5600 és 12 000 forint.

Bár a termék a magyar neve miatt némi presztízst kap, valójában tipikus török húskészítmény, amely marhahúsból, fűszerekből, növényi fehérjéből és adalékanyagokból áll.

Magyar szalámit egyébként az olaszok is árulnak, ott "salami ungherese" néven fut, tulajdonképpen méltó párja a mi olasz felvágottunknak, ugyanis a magyar szalámihoz nem sok (semmi) köze van - a török változat valamivel finomabb, könnyen lehet, hogy az egzotikus fűszerezés teszi.

Így néz ki a török magyar szalámi: