
Vatikánban egyetlen rendkívüli mondatot írtak Magyarországról, példátlan a szöveg
Olvass tovább...
Egy táplálkozási szakértő megnevezte azt a négy dolgot, amit szerinte soha nem lenne szabad otthon tartani. A lista a magyar háztartásokat különösen érzékenyen érintheti.
A magyar háztartások jelentős részében az étkezések középpontjában gyakran ugyanazok a jól bevált élelmiszerek állnak: reggelire egy kis felvágottas szendvics, uzsonnára pár szelet szalámi, vacsorára újra kenyér sonkával, sajttal, mellé esetleg valamilyen üdítő, és ha tévénézésről van szó, akkor előkerül a chips vagy valamilyen édesség is. Ezek a szokások annyira beépültek a mindennapjainkba, hogy szinte senki nem kérdőjelezi meg őket – pedig lehet, hogy éppen ezek azok az élelmiszerek, amelyekről a legnehezebben tudunk majd lemondani.
Egy ismert amerikai táplálkozási szakértő most négy olyan dolgot nevezett meg, amit szerinte soha, de soha nem lenne szabad beengedni a saját otthonunkba – mert hosszú távon komolyan károsítják az egészségünket. És ha végignézzük a listát, bizony, a magyar háztartások többsége azonnal magára ismerhet.
Olvass tovább...
A listát a feldolgozott húsfélék vezetik, azaz minden, amit szeletelve, vákuumcsomagolva, adalékokkal tartósítva veszünk a boltban. A párizsi, a virsli, a füstölt sonka, a paprikás szalámi mind ebbe a kategóriába tartozik – és a magyar háztartások alapkövei közé sorolhatók.
A probléma? A szakértő szerint ezek az élelmiszerek szorosan összefüggnek a daganatos megbetegedések kialakulásával. A WHO már évekkel ezelőtt figyelmeztetett, hogy a feldolgozott húsok a rákkeltő kategóriába tartoznak, különösen a vastagbélrák kockázatát növelhetik. És bár egy jó kis téliszalámi vagy a tavaszi felvágott nem tűnik ördögtől valónak, ha napi szinten, rutinszerűen fogyasztjuk, az már komoly probléma lehet.
A második tiltólistás kategória a cukrozott italok, köztük a gyümölcslevek, üdítők, kólák és ízesített ásványvizek. Ezek a finomított cukor legnagyobb forrásai – nemcsak Amerikában, hanem hazánkban is.
A reggeli „egészséges” narancslé, a hűtőből előkapott barackos ice tea, vagy egy-egy hideg kóla ebéd mellé – ezek gyakran teljesen észrevétlenül teszik tönkre a vércukorszintet és vezetnek elhízáshoz, inzulinrezisztenciához, sőt, akár 2-es típusú cukorbetegséghez is. A szakértő szerint ha valaki édességre vágyik, jobb, ha megeszik egy darab csokoládét, mintsem folyékony cukorral tömi magát egész nap.
A chips, a ropi, a sajtos tallér, a sós keksz – mind olyan snackek, amelyekből szinte lehetetlen csak „egy marékkal” megenni. A szakértő külön kiemeli: ezek az elhízás elsődleges forrásai.
És bár a magyarok is előszeretettel nassolnak meccsnézés közben, utazás alatt vagy esti filmnézéshez, ezek az ételek nemcsak sóban gazdagok, hanem tápanyagszegények és addiktívak – az agy örömközpontját serkentik, miközben semmi hasznosat nem adnak a szervezetnek. Ráadásul mivel sokan azt hiszik, hogy a sós jobb, mint az édes, gyakran észrevétlenül csúszik le a napi kalóriamennyiség fele ilyen harapnivalókból.
Olvass tovább...
A negyedik, egyben legcsábítóbb kategória: az előre csomagolt sütemények, nápolyik, ostyák, kekszek, müzliszeletek, gumicukrok. Ezek ott lapulnak a spájzban, a gyerek uzsonnás dobozában, vagy éppen a táskádban – gyorsan hozzáférhetők, finomak, és elképesztően károsak.
A szakértő nem azt mondja, hogy tilos édességet enni – de azt igen, hogy ne legyen otthon belőle állandóan. Ha nincs a polcon, nem esel kísértésbe minden délután. Ezek a termékek – a hozzáadott cukor, a transzzsírok és a mesterséges adalékanyagok miatt – közvetlenül hozzájárulnak a túlsúlyhoz és az anyagcsere-problémákhoz.
A szakértő üzenete nem a teljes tiltás: „Ha vágysz rá, menj el, és egyél egy kicsit belőle – de ne tartsd otthon.” (Bár azért azt tegyük hozzá, hogy elég furcsa lenne a szupermarket közepén felvágottas szendvicset majszolgatni, vagy gyorsan a parkolóban elfogyasztani.)
Otthoni környezetben ugyanis nem egyszeri élvezet lesz belőle, hanem szokás, amit napról napra megismételsz, akár tudattalanul is.
Ez a megközelítés különösen érdekes lehet a magyar háztartásokban, ahol a hűtő gyakran tele van felvágottakkal, a polcokon ott sorakoznak a cukros italok és nassolnivalók – és ahol a reggeli vagy a vacsora szinte elképzelhetetlen egy pár szelet szalámi nélkül.
A hazai étkezési kultúra mélyen beágyazott szokásokra épül, így nem könnyű egyik napról a másikra új irányba fordulni. De talán érdemes elgondolkodni: valóban megéri nap mint nap együtt élni ezekkel a „csendes gyilkosokkal”, vagy csak a mértékletességre érdemes figyelni?
A szakértő videója itt megtekinthető:
[[video1]]