
Aranypénz került forgalomba Magyarországon, nálad is lehet belőle otthon a fiók mélyén
Olvass tovább...
Egy egyszerű étellel tönkretehetjük az éjszakánkat.
A pihentető alvás alapja nemcsak a megfelelő esti rutin és a csendes környezet, hanem az is, amit lefekvés előtt eszünk. Egy friss kanadai pszichológiai kutatás szerint a tejtermékek, különösen a sajt, komolyan befolyásolhatják az éjszakai pihenésünket.
Azok, akik érzékenyek a tejcukorra vagy más ételallergiával küzdenek, gyakrabban tapasztalhatnak nyugtalan álmokat vagy akár rémálmokat. A kutatók 1 000 egyetemistát vizsgáltak és arra jutottak, hogy a tejtermékek egyeseknél a rossz álmok fő okozói lehetnek.
Olvass tovább...
A vizsgálat alapján különösen a laktózérzékenyek szenvedhetnek gyakrabban rémálmoktól, mivel a tejtermékek fogyasztása náluk gyomorproblémákat, alvászavarokat és gyakori éjszakai ébredéseket okozhat, ezek a testi kellemetlenségek pedig hatással vannak az álmaink tartalmára is.
Érdekesség, hogy a megkérdezettek nagy része szerint a késő esti nassolás (főleg édességek, fűszeres ételek és tejtermékek fogyasztása) gyakran vezet nyugtalan éjszakákhoz. Bár a résztvevők csupán kis százaléka gondolta úgy, hogy az étkezés közvetlenül befolyásolja az álmaikat, azok, akik így vélekedtek, legtöbbször a tejtermékeket nevezték meg „álommérgezőként”.
[[cik2]]
Fontos kiemelni, hogy a tejtermékek és a rossz álmok közötti kapcsolat még további vizsgálatokra szorul. Korábbi kutatások, például a British Cheese Board 2005-ös tanulmánya szerint a sajt fogyasztása akár a kellemes álmokat is elősegítheti.
Az is kiderült, hogy bizonyos sajtok tartalmaznak egy tiramin nevű vegyületet, amely serkentheti az agyműködést és megnehezítheti az elalvást - de a szokásos esti sajtmennyiség ehhez valószínűleg nem elegendő.
Érdemes inkább arra figyelni, hogy ha például a sajtot egy pohár borral kísérjük, akkor az alkohol lehet a valódi alvásrontó. A lényeg: ha jól akarunk aludni, érdemes tudatosan választani, mit eszünk lefekvés előtt - különösen, ha tejérzékenyek vagyunk.
A sajt hatása az alvásra:
forrás: Frontiers in Pscychology