promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Botrányt okozott a magyar kórházi kaja, külföldi beteg a kedvencünkön akadt ki a legjobban

Botrányt okozott a magyar kórházi kaja, külföldi beteg a kedvencünkön akadt ki a legjobban

Borítókép:  Profimedia / Illusztráció
Színes
Kategória fejléc

Volt egy hozzávaló, ami után a külföldi beteg már nem az orvosokat figyelte, hanem hogy mi is kerül a tányérjára nap mint nap.

Kérdéseket okozott a magyar kórházi ellátás – egy külföldi vendég tapasztalatai

Milyen ellátásra számíthat ma egy beteg a magyar kórházakban? És vajon milyen minőségű ételt kap, amikor a legnagyobb szüksége lenne a tápanyagokra? Ezekre a kérdésekre ad betekintést az a külföldi vendég, aki két hetet töltött egy magyar intézményben, és étkezéseit fényképeken is dokumentálta. Bár a posztban nem hangzik el nyílt kritika, a fotók alapján sokakban megfogalmazódott a kérdés: elég az a mennyiségű étel egy beteg ember számára, amennyi a képeken is látszik?

„They sure love bread and meat in Hungary, huh?”

A képek valóban arról tanúskodnak, hogy a magyar egészségügy kórházi étrendje erősen épít a klasszikus, egyszerű alapanyagokra: kenyér, felvágott, vajkrém, sajt és olykor egy kis zöldség. A reggelik és vacsorák alapja rendszerint fehér kenyér vagy korpás kifli és zsemle, hozzá szalámi, parizer vagy kenhető sajtkrém – sokszor különösebb kiegészítő nélkül.

A külföldi vendég az élelmiszereket és alapanyagokat látva a következő gondolatokat osztotta meg: „They sure love bread and meat in Hungary, huh?” - Magyarul: „Úgy tűnik, igazán odavannak a kenyérért és a húsért Magyarországon, mi?”

Egy emberre jutó adag, több mint a semmi, de nem nevezhető lakomának – ezt látni a képeken

Bár az ételek önmagukban nem tűnnek rossz minőségűnek, a mennyiségük erősen kérdéses. Egy-egy reggelire vagy vacsorára alig néhány falat jut: egy szelet kenyér, egy apróbb kenhető vaj vagy tömlős sajtkrém, esetleg két szelet felvágott. Friss zöldség vagy gyümölcs ritkán szerepel a tányérokon és a fehérjedúsabb étkezés vagy a meleg fogások szinte teljesen hiányoznak a menüből.

Mindez olyan képet fest, mintha a betegek élelmiszer-ellátása minimálprogram szerint működne.

A klasszikus magyar reggeli – szalámi, kenyér, vaj és az a bizonyos hozzávaló, több fotón is visszaköszönt, viszont egy nálunk megszokott, másoknak talán meglepő hozzávaló keltette a legnagyobb nemzetközi visszhangot: „Also I love that they just gave you a whole a** vegetable.” - „Imádom, hogy egyszerűen csak odarakják neked ezt az egész *** zöldséget.”

Mit esznek a betegek a magyar kórházakban? – Így néz ki a „gyógyító étrend” a valóságban

A közösségi médiában terjedő képek egy külföldi beteg kórházi tapasztalatát örökítették meg – két héten át dokumentálta, milyen élelmiszerek kerültek nap mint nap a tálcájára. A menük alapján pontosabb képet kaphatunk arról, mit jelent ma a magyar egészségügyi ellátás keretében étkezni – és hogy külföldi szemmel miért váltott ki ekkora figyelmet ez az egyszerűen megosztott tapasztalat.

A képeken szereplő reggelik többsége egy-egy szelet kenyérből, néhány szelet felvágottból vagy szalámiból, 1-1 tubus sajtkrémből vagy vajkrémből, ritkább esetben egy-egy kisebb szelet uborkából vagy retekből tevődik össze: 

Egy darab virsli, egy szelet kenyér, egy kisebb tömb vaj – egy gyors reggelinek talán megteszi, de egy gyógyuló szervezet számára ez aligha jelent valódi tápanyag-utánpótlást.

Kettő szelet párizsi, egy szelet kenyér, egy tubus vajkrém – iskolai menzákról ismerős, nosztalgikus, de valódi tápanyagban szegény menü.

Kettő-három szelet szalámi, kettő darab retekkel, egy darab vajkrém és egy szelet kenyér

Kettő szelet löncshús, egy szelet kenyér és egy kisebb tömb vajkrém – ízletes csemege, elgondolkodtató mennyiség

Egy kisebb darab kolozsvári szalonna, egy darab sonkás medve sajt, egy darab korpás zsemle – ízekben gazdag, karakteres falatok, amik egy kirándulásra talán tökéletesek lennének, de egy kórházi betegnek kevés fehérjét és még kevesebb zöldséget kínálnak.

Egy szelet kenyér, Kettő szelet olasz felvágott, egy kisebb darabka sajt, kettő szál újhagyma – egy magyar piknik hangulatát idézi, különösen a nyers zöldhagyma, ami sokak kedvence, de meglepően hat egy kórházi tálcán, főleg egy külföldi beteg számára, aki inkább egy meleg, tápláló fogásban reménykedett.

Kettő szelet tavaszi felvágott, egy darab korpás kifli, egy tubus sajtkrém és egy szál újhagyma – hideg vacsora, ami inkább uzsonnának lenne elég, mintsem gyógyulást elősegítő éteknek.

Ez csak néhány példa a képeken dokumentált étrendsorozatból.

Bár a fent említett élelmiszerek és alapanyagok önmagukban nem vállalhatatlanok – sőt, számos magyar otthonban teljesen megszokottak és általánosak –, egy kórházi ellátás során, ahol sok esetben a beteg szervezete szó szerint az életéért dolgozik, ennél jóval táplálóbb, változatosabb és mennyiségileg is kielégítőbb étrendre lenne szükség.

A lábadozás nem csak nyugalmat, hanem tápanyagot is igényel – ezt pedig pár szelet felvágottal és egy kenyérrel aligha biztosítja a magyar egészségügy, ahol a minimális élelmiszeradagok sokszor inkább emlékeztetnek uzsonnacsomagra, mint gyógyító étkezésre.

Zöldhagyma – sült helyett nyersen? - Kommentcunami árasztotta el a Reddit posztot

A legnagyobb megdöbbenést a teljes, nyers zöldhagyma váltotta ki, amit sokan furcsáltak, sőt, többen feltették a kérdést: „Do people in Hungary just eat whole green onions?” ami magyarul annyit jelent: „Magyarországon tényleg nyersen, egészben eszik a zöldhagymát az emberek?”

A válasz a kommentelők részéről egyértelmű volt: „Yes we do :)” - "(Még szép! :) ) , és sokan nosztalgiával emlékeztek vissza gyerekkorukra, amikor a kertből kihúzott zöldhagymát sóba mártogatva majszolták, egy szelet kenyérrel, szalámival vagy sajttal – így lett belőle egy gyors és egyszerű, klasszikus magyar vacsora.

A szokás mélyen beágyazódott a magyar kultúrába, egy külföldi számára azonban valóban meglepő lehet, hogy ezt az alapanyagot nyersen, mindenféle előkészítés nélkül kínálják – különösen kórházi környezetben, az egészségügyi ellátás részeként.

„Gyógyulás vagy túlélés?” – Egy kórházi menü árulkodóbb, mint gondolnánk

A közösségi média reakciói szélsőséges skálán mozogtak – volt, aki gyerekkori ízekre emlékezett, mások pedig hitetlenkedve kérdezhetik, jogosan: „tényleg ez lenne az, amit gyógyító étkezésnek nevezünk?”

Egy fontos kérdés azonban vitathatatlan: a képsorozat újra rávilágított arra a kellemetlen valóságra, hogy Magyarország kórházaiban az étkezés színvonala sokszor messze áll attól, amit egy beteg szervezet valójában megérdemelne.

A kórház falain belül egyrészt a gyógyulás tempóját, de az emberi méltóság érzését is befolyásolja, mit tesznek a tálcára – vagy épp mit nem.

Lehet, hogy az ételek „magyarosak”, ismerősek és finomak is – de külföldi szemmel nézve furcsák, szokatlanok és legfőképp: nem elegendőek.

A fent bemutatott menükhöz képest a Szent János Kórház egyik betege olyan ellátást kapott, amely szó szerint gyomorforgatónak bizonyult – az esetről az ATV Magyarország híradós műsorvezetője is beszámolt: