promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezt az ételt Sinkovits Imrének köszönhetjük, ő találta ki

Ezt az ételt Sinkovits Imrének köszönhetjük, ő találta ki

Borítókép:  port.hu
Színes
Kategória fejléc

Van egy magyar étel, amit Sinkovits Imre talált ki, és azóta is az ő nevét viseli.

Sinkovits Imre étele

Sinkovits Imre nemzetünk egy legkiválóbb színművésze volt, akinek nevéhez számtalan híres filmes- és színpadi szerep kötődik, ám azt kevesen tudják róla, hogy van egy magyar étel, amit neki köszönhetünk, hiszen ő találta ki, ő főzte meg először, és azóta is az ő nevét viseli.

Ehhez egy kedves történet tartozik, amit a Mesterszakács nevű oldalon osztottak meg. A történet szerint Sinkovits Imre volt a cserkésztáborban a csapat rajvezetője, emiatt aztán volt egy külön próbája, hogy a tábor végén főzzön a társaival együtt valamit a többieknek. Csakhogy nem igen volt miből főzni, ugyanis a tábor végére eléggé kifogytak az alapanyagból, így aztán körbejárták a települést, és gyűjtést szerveztek.

A helyi fűszerestől kaptak egy kis zsák tarhonyát, a hentestől egy adag darált húst, a savanyúságot árusító boltban egy vödör savanyú káposztát, egy nénitől pedig néhány üveg lecsót. Sinkovits Imrének eszébe jutott egy óbudai káposztás recept, amit a kapott alapanyagból meg is főztek kisebb változtatásokkal. Mivel nem egészen úgy készült el, ahogy az eredeti receptben állt, ezért az új változatot a későbbi színművészről nevezték el.

Így készül a káposztás tarhonya Sinkovits Imre módra

Hozzávalók:

  • 4 szelet füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • bors
  • 25 dkg darált hús
  • 25 dkg tarhonya
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 4 evőkanál lecsó
     

Elkészítése: Attól függően, hány személyre akarjuk főzni, annyi szelet füstölt szalonnát kakastaréjba felvágunk, kisütjük, majd félretesszük. A szalonnából kisült zsír egy részén megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát. Megszórjuk egy nagy kanál őrölt pirospaprikával, felöntjük kevés vízzel, hogy ne égjen oda, majd beletesszük a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, és kissé megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a kimosott káposztát és a lecsót. Vizet öntünk rá, és megpároljuk.

Külön edényben megfőzzük a tarhonyát, amit először a szalonna zsírján kicsit megpirítunk. Amikor megfőtt, összekeverjük a káposztás hússal. Ha nagyon száraznak érezzük, tehetünk még hozzá egy kis vizet, és további 15-20 percig főzhetjük. Tálaláskor meglocsoljuk tejföllel, majd ráhelyezzük a tetejére a szalonna-kakastaréjt.

Sinkovits Imre az 1988-as kőszegi Cserkészkiállításon olvasta fel üzenetét a cserkészeknek; akkor készült róla ez a felvétel: