promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Gondoltad volna? Sinkovits Imre ebben a filmben szinkronizált utoljára, nem is hinnéd, kinek a hangján szólalt meg az egyik legnagyobb magyar filmcsillag
Borítókép:  Sinkovits Imre Emlékcsoport-Facebook
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokan nem tudják, melyik filmben hallhattuk utoljára Sinkovits Imrét.

Minden idők egyik legkiválóbb magyar színészgalaxisa és filmcsillaga, Sinkovits Imre 2001. január 18-án hunyt el. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész nevéhez megszámlálhatatlan híres szerep köthető: elég csak megemlíteni az Egri csillagokat, amiben Dobó Istvánt játszotta, vagy az Isten hozta, őrnagy úrat, amiben Tóth Lajos szerepében láthattuk.

Sinkovits Imre amellett, hogy rengeteg szerepben tűnt fel, nagyon sok szinkronmunkát is vállalt, olyan egyedi és fülbemászó orgánuma volt, amit egyszerűen nem lehet elfelejteni. Akik kicsit is utánanéznek, hogy milyen filmekhez is adta a hangját, valószínűleg le fognak döbbenni, hiszen tényleg nagyon színes a felhozatal.

Szinkronizálta például Cyrano de Bergerac-ot az 1950-es filmváltozatban, az 1955-ben bemutatott Othellóban pedig Jágó hangját kölcsönözte. A Moby Dick-ben is hallhatjuk őt, mint Ahab kapitány, de a 11 Oscar-díjjal jutalmazott kultfilmben, a Ben Hur-ban is szinkronizált, mégpedig Quintus Arrius római konzult, akinek hajóján Judah Ben Hur is szolgált, majd a tengeri csatában kimentette őt a vízből.

Az Elizabeth Taylor főszereplésével készült Kleopátrában Julius Caesar magyarhangja volt (ehhez tartozó érdekesség, hogy az 1974-es Antonius és Kleopátrában pedig Marcus Antonius hangját adta - a szerk.), a My Fair Lady-ben Henry Higgins professzort szinkronizálta. Sinkovits Imre hangján szólalt meg magyarul Jules Maigret felügyelő, Macbeth, Hamlet édesapjának szelleme (Hamlet, a dán királyfi - 1980), Anthony Hopkins a Ha eljön Joe Black-ben, és a 90-es években készült, élőszereplős Tini nindzsa teknőcök-filmek első két részében Szecska mester is.

Többször is szinkronizálta Sir Sean Connery-t, először az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag-ban, aztán a Hegylakó 2. részében, majd a Robin Hood, a tolvajok fejedelmében, és utoljára a Sárkányszív-ben.

Sinkovits Imre azonban nemcsak élőszereplős filmek karaktereinek, de számos mesefigurának is adta a hangját. Az egyik legismertebb rajzfilmes szinkronszerepe Törpapa volt a Hupikék törpikékben, de többször ő volt a Mesélő a Micimackó-filmekben, ugyanakkor ő volt a magyarhangja Mufasának Az Oroszlánkirály 1. és 2. részében, valamint Triton királynak A kis hableány-ban, de hallhattuk az Alice Csodaországban-ban, a Mulan-ban, és a Susi és Tekergő-ben is.

Utóbbihoz köthető legutolsó szinkronmunkája is, ugyanis a 2001-ben bemutatott, Csibész, a csavargó alcímet viselő 2. részben ugyanúgy az ő hangján szólalt meg Trappancs, mint az eredeti Disney-produkcióban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás