promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Időkapszulát találtak, de csak 1000 évvel később kellett volna kinyitni

Időkapszulát találtak, de csak 1000 évvel később kellett volna kinyitni

Borítókép:  Profimedia (képünk csak illusztráció!)
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A 30. századi embereknek szánták azt az üvegből készült, szinte elpusztíthatatlan időkapszulát, amelyet most találtak meg Amerikában.

Az 1861-ben alapított MIT, vagyis Massachusettsi Műszaki Egyetem (Massachusetts Institute of Technology) az egyik legismertebb és legnevesebb magánegyetem és kutatóintézet. Fantasztikus fejlesztések fűződnek a nevéhez a modern technológia és tudomány területéről, és olyan hírességek végeztek itt, mint Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, vagy Noam Chomsky nyelvész.

A közelmúltban az MIT területén építkezések kezdődtek, és a munkások egy olyan dologra bukkantak, ami mindenkit zavarba ejtett. Egy 1957-ben elrejtett időkapszuláról van szó, amelynek a pontos tartalmát viszont nem ismerjük, mert az van ráírva, hogy a 2957-es évig (vagyis kereken egy évezredig) tilos felnyitni.

Szerencsére üvegből van, így nincs szükség arra, hogy túlzott kíváncsiságtól hajtva bárki is összetörje. Annyit tudunk a titokzatos múltbeli „küldeményről”, hogy a hajdani diákok helyezték a földbe ott, ahol a Compton Laboratories épülete van.

Az időkapszula küldetése ismeretlen. Elsősorban újságkivágások és más papírdarabok látszódnak benne (alighanem a jövőbeni embereknek szóló üzenetekkel), másrészt pedig tudományos célú „csecsebecsék”, apróbb tárgyak. Ezer esztendő múlva biztosan nagyon érdekesek lesznek, hiszen egyrészt a mai nyelvállapotot fogják tükrözni a szövegek, másrészt pedig korunk technikai fejlettségéről adnak tanúbizonyságot a tárgyak.

Az üveg tárolóedény kiváló ötlet volt a hallgatók részéről, hiszen az biztosan nem fog lebomlani, és ha légmentesen zárva marad, akkor a benne lévő dolgok is többé-kevésbé épen élik meg a 30. századot.

Az üvegen lévő felirat alighanem a híres amerikai kutató, Harold „Doc" Edgerton kézírása, aki olyan népszerű volt, hogy mindenki csak Papa Flash néven emlegette. A kapszula földbe helyezésekor az ötvenes évei közepén járt, és 1990-ben hunyt el. Fontos szerepet játszott a szonár és a mélytengeri fotózás fejlesztésében, az eszközeit még a legendás Jacques Cousteau kapitány is használta, illetve a Loch Ness-i szörny kutatásánál is alkalmazták.

Itt látható a rejtélyes időkapszula: