promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Veszélyes ragadozó került a Balatonba, már vadásznak rá a szakemberek és a horgászok

Veszélyes ragadozó került a Balatonba, már vadásznak rá a szakemberek és a horgászok

Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc

Veszélyes idegenhonos ragadozó ritkítja a Balaton halpopulációját.

Veszélyes idegenhonos halfaj került a Balatonba, amitől okkal retteghetnek a tóban élő állatok. Egy uszonyos ragadozóról van szó, ami az elmúlt két évben rohamosan elkezdett szaporodni. A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakemberei szerint az invazív fekete törpeharcsa zömmel mást eszik, mint őshonos társai; egy hatékony ragadozó, ezért jelent olyan nagy veszélyt a halállományra. A szakemberek támogatják a fiatal egyedek kifogását; sőt, arra bíztatják a horgászokat, hogy ha egy ilyen fajhoz tartozó egyedet fognak ki, akkor ne dobják vissza a vízbe.

Az invazív fekete törpeharcsa a korábbi években csupán elvétve volt jelen, 2022-re viszont a parti régió fogásainak csaknem a 20 százalékát tette ki. Ezért is vizsgálták meg a kutatók az inváziós fekete törpeharcsa és két őshonos halfaj, a sügér és a bodorka testméret- és évszakfüggő táplálkozási szokásait.

Mikor a szakemberek megvizsgálták ezeknek a halaknak a táplálkozási szokásait, arra az eredményre jutottak, hogy nagyon eltérő az őshonos fajokétól, vagyis nem teljesen ugyanazt és nem ugyanolyan mennyiségben fogyasztják, valamint nem ugyanott keresnek táplálékot.

Amennyiben ennek a törpeharcsának az egyedszáma megnőne a Balatonban, az komoly veszélyt jelentene a halpopulációra nézve.

A HUN-REN kutatói kimutatták, hogy a fekete törpeharcsák főleg makrogerinctelenekkel - tehát szabad szemmel látható, gerinctelen állatokkal, mint például csigákkal, kagylókkal vagy rovarlárvákkal -, és halakkal táplálkozik. Bár jelentős mennyiséget fogyasztanak halakból is, és minél nagyobb a méretük, annál többet esznek, a hallal való táplálkozásuk nem függ az évszaktól.

A sügér szintén nagymértékben fogyaszt halakat és vízi makrogerincteleneket, de a táplálékát adó kisebb állatok eloszlása egyenletesebb, mint a törpeharcsánál, a bodorka pedig főleg makrogerinctelenekkel és növényekkel táplálkozik. A várakozásokkal ellentétben jelentős mértékű táplálkozási különbözőséget mutattak ki a három vizsgált faj között. Az eredmények alapján a balatoni fekete törpeharcsa elsősorban közvetlen ragadozáson keresztül hat negatívan az őshonos halakra, míg a különböző táplálékalkotókért zajló versenyen keresztül kevésbé.

Különleges engedély a horgászoknak

Korábban tilos volt merítőszákkal halat fogni, ám a kikötők vizében fekete felhőként vonuló törpeharcsa-ivadékokat már szabad, sőt ajánlott is kimeríteni. A szakemberek szerint még korai ennek pozitív hatásáról beszélni, mindenesetre a kezdeményezést biztatónak látják. Ugyanakkor az ivadékfelhőket egyelőre csak horgászok meríthetik ki, mert ehhez a tevékenységhez alapvető fajismeretre van szükség, hogy más fajokat nehogy eltávolítsanak.

Az alábbi videó nemrég készült a Balatonnál. Egyetlen merítéssel ilyen sok törpeharcsát fogtak ki a horgászok:

(forrás: Balaton.hu)