
Ócska "csodafűtéssel" verik át az embereket itthon, kigyulladhat a ház is tőle
Olvass tovább...
Erről fontos tudni, egyre több az átverés az olívaolaj esetében is.
Nem véletlen, hogy rengetegen keresik a boltok polcán az olcsóbb olívaolajat, hiszen ezzel sokkal egészségesebb főzni, cserébe viszont az ára is meglehetősen megugrott. Érdemes képben lenni, hogy melyek azok a fajták, amik valójában azt adják, amit ígérnek, hiszen már az olívaolaj kapcsán is egyre több az átverés.
Az olívaolaj tele van hasznos összetevőkkel, nem véletlenül a mediterrán étrend egyik fontos alapköve, és a hosszú élet titka ként is emlegetik, hiszen aki rendszeresen fogyasztja. annál kisebb az esélye a szívbetegségnek, rák-demencia-tüdőbetegségek kialakulásának.
Olvass tovább...
Leggyakrabban olcsó növényi vagy szójaolajjal keverik az olívaolajat, az "extra szűz" megjelöléssel ellátott termékek pedig sok esetben nem felelnek meg a követelményeknek, arról nem is beszélve, hogy a származási helyek feltüntetésével sem mindig őszinték a gyártók.
Egy 2019-es vizsgálat összesen 32 olyan esetet tárt föl, amikor a forgalmazók valótlanságokat állítottak, átverve a vásárlókat. Előfordult olyan is, hogy zöldre festették a napraforgóolajat, alacsonyabb minőségű olívaolajat adtak hozzá az extra szűz olajhoz, vagy éppen szójaolajjal keverték.
Olvass tovább...
Már az sem mindegy, hogy üvegben vagy műanyag palackban van-e az olaj, a sötét üveg ugyanis megvédi a fény és hő káros hatásaitól. Fontos ellenőrizni a földrajzi származást a minőségi jelöléseket, köztük a PDO-t (védett eredet jelölés), és a PGI-t (védett földrajzi jelölés), és az sem mindegy, hogy mikori az olaj, amit leveszünk a polcról, ugyanis a legjobb a 12-14 hónap közötti olívaolaj.
Természetesen az ízét már csak azután tudjuk meg, miután hazavittük és felbontottuk, azonban jó tudni, hogy az eredeti olívaolaj ismérve az enyhén csípős és borsos utóíz, a benne lévő polifenolok miatt. Amennyiben mást tapasztalunk, minden bizonnyal hamisított termékről van szó.
Így készül az olívaolaj: